Justícia ratifica el tercer grau pels presos polítics pel “baix risc de reincidència”

Ratificat. L’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha resolt de manera definitiva en via administrativa en tercer grau les classificacions dels presos polítics.  D’aquesta manera, el Servei de Classificació ratifica la proposta formulada el 2 de juliol per les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Dones (Barcelona) en relació amb Carme Forcadell; Puig de les Basses (Figueres), en relació amb Dolors Bassa; i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), en relació amb Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Els equips dels respectius centres penitenciaris han notificat les resolucions aquesta tarda. 

Justícia remarca que “totes les resolucions són el resultat d’una anàlisi individualitzada”. També s’ha tingut en compte que tots els interns disposen d’una xarxa social i familiar favorable per a la rehabilitació, junt amb un pronòstic de baix risc de reincidència. “És per tot això que, amb l’objectiu d’afavorir i consolidar l’itinerari de reinserció sociolaboral en l’àmbit privat, el Servei de Classificació resol donar continuïtat als seus programes de tractament amb un règim de major autonomia”.

El Tribunal Suprem, l’última instància

Ara, les juntes de tractament de cadascun dels centres penitenciaris establiran les dates a partir de les quals s’aplicaran els tercers graus, els horaris concrets i, si escau, els canvis en les activitats que desenvolupen fora dels centres penitenciaris.

La Llei estableix que el Servei de Classificació ha de traslladar les resolucions de tercer grau a la Fiscalia, que les pot recórrer davant del jutjat de vigilància penitenciària corresponent. No obstant el recurs de la Fiscalia, en aquest supòsit, el tercer grau s’aplica fins que el resolen els jutjats. Les decisions dels jutjats de vigilància també es poden recórrer, en última instància, davant del tribunal sentenciador, que, en aquest cas, és el Tribunal Suprem.

Nou comentari