El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Unes jornades exploren un codi de bones pràctiques per resoldre conflictes de sobirania
  • CA

Unes jornades que busquen elaborar un codi de bones pràctiques per a la resolució de conflictes de sobirania a Europa han començat aquest dimecres. Organitzades per l’Institut d’Estudis Catalans i l’Eusko Ikaskuntza (Societat d’Estudis Bascos), tenen com a objectiu “contribuir a la reflexió sobre el projecte comú europeu i la seva articulació i democratització”. Des d’aquest dimecres fins el divendres hi haurà debats i converses al voltant d’eixos temàtics com “el conflicte territorial de sobirania i la intervenció d’Europa”. En les jornades hi participa una àmplia representació acadèmica, institucional i sociopolítica, i un total de vint entitats de Catalunya, Euskal Herria i Europa.

L’obertura de les jornades l’han conduït Ana Urkiza, presidenta d’Eusko Ikaskuntza, i Joandomènec Ros i Aragonès, president de l’Institut d’Estudis Catalans. Urquiza ha destacat l’ambició de les jornades perquè puguin ”servir d’estímul per a una comunitat internacional cada vegada més justa”. Ros, per la seva banda, ha remarcat la unió entre Euskadi i Catalunya per tractar els problemes d’índole territorial i de sobirania dins d’Europa. “Volem posar en marxa la via acadèmica per arribar a una solució democràtica i pacífica en aquest tipus de conflictes”, ha expressat el president de l’IEC.

El primer ponent de les jornades ha estat Michael Keating, professor de ciències polítiques a la Universitat d’Aberdeen i membre d’honor de la Royal Society d’Edimburgh, que ha posat el focus en els discutits conceptes de “sobirania, estat, nació i autodeterminació” en el context europeu. “La idea de l’estat-nació sobirà és el punt de partida de l’ordre domèstic internacional des del segle XIX, però és una idea cada vegada més incoherent”, ha exposat Keating, que s’ha mostrat partidari de repensar els principis europeus sobre aspectes com les minories nacionals o la qüestió de la “sobirania”.

Les jornades continuaran els dies 12 i 13 de novembre, amb ponències majoritàriament en format virtual i algunes en format presencial el dia 13.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa