La immersió lingüística fa xocar JxCat i ERC al Congrés

Junts rebutja l'esmena dels republicans a la 'Llei Celaá' perquè considera que "no protegeix" el català

El diputat de JxCat al Congrés Sergi Miquel ha rebutjat l’esmena d’ERC a la llei educativa impulsada per la ministra d’Educació, Isabel Celaá, perquè considera que “no protegeix” la immersió lingüística. Els republicans han pactat amb el govern espanyol eliminar de la ‘Llei Celaá’ que el castellà sigui llengua vehicular a Catalunya però JxCat lamenta que “no és el blindatge” adequat. En roda de premsa aquest dimecres a la cambra baixa, Miquel ha defensat l’esmena de JxCat que planteja suprimir tot el punt sobre llengües vehiculars, és a dir, el primer apartat de la disposició addicional 38 de la nova norma, que substituirà la ‘Llei Wert’.

Segons JxCat, l’esmena d’ERC deixa la porta oberta a què el Ministeri d’Educació dicti a través d’un decret un percentatge de classes que cal fer en castellà a les escoles catalanes. El projecte de llei diu que “les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre ensenyaments en castellà“. Això “fa de tot menys blindar el sistema d’immersió lingüística”, ha dit Miquel, que advoca per suprimir tot aquest apartat que, al final, menciona que el castellà i la resta de llengües cooficials seran vehiculars, extrem que ERC proposa eliminar.

Miquel ha insistit que l’esmena d’ERC “no impedeix que el ministre de torn pugui via reial decret establir un % de llengua castellana en matèries que no siguin les de llengua” la qual cosa seria “un èxit del PSOE” i “perillós” per a la defensa de la immersió. Segons el diputat, no es pot entendre que la referència a les administracions educatives de la llei exclou el Ministeri d’Educació i, per això, ha remarcat que JxCat mantindrà viva la seva pròpia esmena per eliminar del tot l’apartat en qüestió.

 

ERC denuncia que JxCat diu “falsedats”

Per altra banda, la diputada d’ERC al Congrés Montse Bassa ha denunciat que JxCat diu “falsedats” sobre l’esmena dels republicans, i ha assegurat que la iniciativa “blinda” la immersió lingüística. Bassa ha considerat “molt greus” les declaracions de Miquel i ha remarcat que els grups catalans “haurien d’anar units” amb aquesta qüestió. En una roda de premsa telemàtica aquest dimecres, Bassa ha afirmat que és “mentida” que l’esmena obri la porta a què el govern espanyol imposi hores de castellà via decret. La diputada republicana ha argumentat que el que fa és “deixar clar que es respectarà la normativa aplicable de cada territori”.

 

Comentaris

    Ramon 15/12/2020 12:43 am
    Rufián defensant el català em sona com Roncero defensant el Barça.
      Ramon 15/12/2020 12:43 am
      Rufián defensant el català em sona com Roncero defensant el Barça.

Nou comentari