Illa deixa en mans de les autonomies aplicar tocs de queda i la Generalitat ho celebra

Budó demana concreció pel marc jurídic

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha deixat en mans de les Comunitats Autònomes l’aplicació d’un toc de queda si se circumscriu únicament als seus territoris. Illa ha dit que l’estat d’alarma és necessari si es pretén imposar un toc de queda a tot l’Estat o en zones més àmplies que una autonomia. “Les comunitats tenen el seu marc competencial i l’exerceixen“, ha dit Illa aquest divendres en roda de premsa des de Castella i Lleó. El ministre de Sanitat ha remarcat que el govern espanyol intervindrà si cal aplicar un toc de queda generalitzat i hi ha consens amb les autonomies. En aquest supòsit, Illa ha defensat que l’instrument jurídic que dona “solidesa i solvència” a aquest escenari és l’estat d’alarma.

“Anar junts és molt important”, ha dit Illa, que ha reconegut la competència de les autonomies, que ja estan adoptant “mesures contundents“. Illa ha dit que el Ministeri de Sanitat estarà al costat de les comunitats en allò que necessitin. Illa ha comparegut al costat del president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que ha explicat que l’autonomia que presideix aplicarà un toc de queda de forma “immediata” i aquest mateix divendres tindran llest “l’instrument jurídic adequat” perquè entri en vigor.

En aquest sentit, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha celebrat les declaracions d’Illa, però ha demanat al govern espanyol que en concreti el marc jurídic. La Generalitat vol saber si n’hi hauria prou amb una publicació al DOGC i l’aval posterior del TSJC, o si pel contrari caldria que l’Estat declarés abans l’estat d’alarma de nou. En una atenció als mitjans aquest divendres després de visitar el Barcelona Supercomputing Center, Budó ha explicat que el Govern en funcions no preveu noves mesures aquesta setmana. L’executiu vol avaluar dilluns que ve l’evolució de les dades, ja que es compliran set dies de les restriccions en la restauració.

Nou comentari