Illa afirma que “no es donen les circumstàncies” per aixecar l’estat d’alarma a Madrid

Afirma que l'objectiu no és baixar per sota dels 500 casos per cada 100.000 sinó "molt més", al voltant dels 100

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que “no es donen les circumstàncies” per aixecar l’estat d’alarma a Madrid, tal i com demana el PP. En una entrevista a la SER, ha afegit que si durant la setmana es donessin les condicions en algun dels municipis es podria proposar aixecar el confinament perimetral però ho ha descartat amb les xifres actuals. El ministre ha expressat la seva voluntat de tornar a la “senda de la cooperació” amb la Comunitat de Madrid però ha afirmat que l’objectiu no és baixar dels 500 casos per cada 100.000 habitants sinó “molt més”, fins els 100 “o per sota de 100”. Illa ha anunciat també que recorreran la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) de tombar les mesures per aturar la covid.

El ministre ha defensat que amb el decret d’estat d’alarma el que es va fer és “donar cobertura jurídica” a les mesures que s’havien acordat just a les portes d’un pont “per evitar perjudicar la salut pública“. “Quan es donin els criteris aixecarem l’estat d’alarma sense problema”, ha assegurat.

Sobre les dades que ofereix la Comunitat de Madrid, ha afirmat que són les dades que hi ha “sense cap interès” d’alteració, però ha apuntat que sí que hi ha retards en la notificació. Per això, ha fet una crida a avaluar-les “amb molta prudència” i no actuar només en base a la darrera dada, especialment si hi ha un cap de setmana pel mig.

Illa ha defensat l’actuació del govern espanyol davant la “preocupant” situació de Madrid, situació que ha assegurat que es pot corregir si s’apliquen les mesures correctes. Ha reconegut que hi pot haver marge de discussió sobre quines mesures aplicar però ha criticat que s’arribi a acords “que s’incompleixin” i es vagin “postergant” les mesures necessàries, especialment a les portes d’un pont que “hagués posat en risc la salut dels madrilenys i de la resta”.

 

Descarta l’estat d’alarma general

El ministre ha descartat decretar l’estat d’alarma al conjunt de l’Estat davant l’augment de casos. “Pensem que no fa falta de moment“, ha manifestat. En aquest sentit, ha afirmat que cal continuar actuant contra els brots que vagin sortint. Ha afirmat que el criteri de mesures quan s’arribin als 500 casos per cada 100.000 habitants estableix un mínim que s’ha de fer però ha insistit que cal actuar “molts abans” i que així ho estan fent diverses comunitats, entre les que ha situat Catalunya.

Illa ha reconegut que s’haurà de fer una “especial acció comunicativa” en àmbits com l’universitari, davant el relaxament de les mesures de seguretat.

 

Afirma que si al Nadal la situació de la covid és l’actual s’haurà de celebrar “amb restriccions importants”

Per altra banda, ha afirmat que si al Nadal la situació de la pandèmia és l’actual s’haurà de celebrar “amb mesures de restricció importants”. Ha assegurat que cal ser prudents i esperar com evoluciona la incidència de la covid, però ha insistit que si fos la d’ara s’hauria de fer “en grups reduïts” i dins dels grups estables de convivència. Tot i això, ha afirmat que caldrà veure com evoluciona l’octubre i el novembre i ha reconegut que hi ha un escenari d'”incertesa”.

Nou comentari