El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Homenatge a Txiki pels 45 anys del seu afusellament a Collserola
  • CA

Primer dels dos actes d’homenatge a Txiqui, Joan Paredes Manot, afusellat pel franquisme el 27 de setembre d’ara fa 45 anys. Aquesta tarda, la presó Model de Barcelona, ha acollit el primer dels homenatges de record organitzat pel col·lectiu “Vents de Llibertat”. L’acte, molt sentit, ha transcorregut  paral·lel a les darreres hores que va viure aquest jove afussellat per un escamot de guàrdies civils voluntaris, a la presó abans de ser assassinat en un descampat al voltant del cementiri de Cerdanyola. 

David Fernàndez en l'homenatge a Txiki d'aquest vespre a la Model

David Fernàndez en l’homenatge a Txiki d’aquest vespre a la Model Jordi Borràs

Aquest vespre a la Model diverses veus han recordat la seva figura. Diego Paredes Manot–germà d’en Txiki–, Magda Oranich –advocada de Txiki i testimoni directe dels fets–,Blanca Serra –represaliada en dictadura i democràcia–, Eduard Garzón –detingut en l’Operació Judas de fa un any contra membres dels CDR–, l’historiador Pep Cruanyes, el periodista i exdiputat de la CUP, David Fernandez i l’Elisenda Romeu, membre de la Sectorial dePersones Represaliades de l’ANC. L’acte ha estat acompanyat de les actuacions musicals de la pianista sabadellenca Lu Rois i de Gorka Knorr, que en el seu moment va i.compondre una cançó dedicada a la memòria de Txiki. 

Diumenge, les 12 del migdia,  coincidint amb el dia dels darrers cinc afusellats del franquisme, es celebrarà l’ofrena floral i homenatge al mateix lloc de l’afusellament, vora la pista forestal de Can Catà, a tocar del Tanatori de Collserola. Aquest acte es celebra des de fa 32 anys. Segons els organitzadors, l’homenatge serveix per recordar que el “franquisme va acabar com va començar: matant”. 

Una imatge de l'homenatge a Txiki d'aquest vespre a la Model, amb Gorka Knorr

Una imatge de l’homenatge a Txiki d’aquest vespre a la Model, amb Gorka Knorr Jordi Borràs

 

Eduard Garzón, detingut en l'operació Judas, en l'homenatge a Txiki d'aquest vespre a la Model

Eduard Garzón, detingut en l’operació Judas, en l’homenatge a Txiki d’aquest vespre a la Model Jordi Borràs

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa