L’actuació de les policies estatals durant les protestes per la sentència del Procés l’octubre del 2019 –com ara la de la plaça Urquinaona– no es va limitar a enviar agents antiavalots. Ni de bon tros. El ministeri de l’Interior admet que la Guàrdia Civil va enviar a Catalunya agents de les seves unitats encobertes sotmeses a la llei de secrets oficials, el que seria equivalent als espies. En concret, eren “agents de paisà” de l’institut armat que treballaven en “unitats” sotmeses a la “classificació de secret”. Un contingent encarregat de recollir informació sobre activistes del “moviment radical” que interpreten que és “l’independentisme violent”. De fet, la Guàrdia Civil és el cos encarregat d’instruir les diligències sobre l’independentisme de la causa 104/2017 que es mantenen secretes des de fa quatre anys.
En una resposta parlamentària, arxivada el desembre del 2020, presentada al Congrés de Diputats i a la qual ha tingut accés El Món, el ministeri que dirigeix Fernando Grande-Marlaska admet la presència d’agents encoberts que van més enllà dels anomenats secretes que treballen als serveis d’informació de totes les policies, com ara als Mossos d’Esquadra, on estan enquadrats en el Grup d’Investigació de l’Ordre Públic (GIDOP). De fet, aquests són els únics que tindrien competències per vigilar i identificar com a agents de camp els manifestants, ja que l’ordre públic és competència de la policia catalana. Per tant, les tasques dels agents “secrets” de la Guàrdia Civil s’enquadrarien en la investigació i identificació per altres causes o per aportar dades a les seves ingents bases de dades.
La resposta d’Interior té un punt inquietant en reconèixer que es cobreixen les tasques d’aquests agents espia amb la llei de secrets oficials del 1986. En concret, la Moncloa afirma que els efectius mobilitzats per la Guàrdia Civil cap a Catalunya van ser 1.532 que pertanyien a les contundents unitats antiavalots i ‘d’ordre públic anomenat Grup de Reserva i Seguretat, la Brimo Verda. Aquest contingent va romandre a Catalunya des del 7 d’octubre del 2019 al 8 de desembre del mateix any. Dos mesos, en total.

En la resposta s’informa que els efectius del dispositiu policial anaven uniformats “utilitzant els distintius identificatius propis del cos i de les seves corresponents unitats de destí”. “No obstant”, aclareix el text, “quan les condicions relatives a la seguretat i l’ordre públic ho van exigir, les unitats uniformades van tenir el suport d’agents de la Guàrdia Civil de paisà que pertanyen a unitats on els seus procediments d’actuació estan sotmesos a la classificació de secret”. En detall, addueix la resposta, es considera secret tot allò relatiu a la “seva estructura, organització, mitjans, procediments operatius específics dels serveis d’informació, així com les seves fonts i les informacions o dades que puguin revelar-les”.
Per tant, totes les actuacions que van dur a terme aquests agents encoberts és material classificat que només pot ser de difusió limitada per ordre judicial i sempre i quan el consell de ministres ho desclassifiqui amb una exposició raonada. Aquests agents també van formar del paquet que van rebre incentius i complements econòmics per actuar a Catalunya. És a dir, quanties determinades per conceptes variables, com ara si les seves actuacions van tenir “alta intensitat, intensitat mitjana” o bé van treballar en dies festius.
El ministeri també deixa clar en la resposta que les unitats de reforç enviades estaven sota el “control operatiu de la zona de Catalunya i de les unitats subordinades provincials de Lleida, Barcelona, Girona i Tarragona” a través de les seves comandàncies i “actuaven a nivell tàctic sota l’ordre dels seus comandaments orgànics”. Ara bé, van mantenir els seus “caps d’unitat”. De tota manera, la resposta també emfatitza que en algunes operacions, per exemple a l’aeroport del Prat, va ser conjunt amb comandaments dels cossos policials espanyols i de la Generalitat. De fet, constata que el centre de comandament si bé es va establir a la seu del departament d’Interior, hi havien els responsables orgànics de tots els cossos policials.