El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Interior admet que la Guàrdia Civil tenia ‘espies’ a Urquinaona

L’actuació de les policies estatals durant les protestes per la sentència del Procés l’octubre del 2019 –com ara la de la plaça Urquinaona– no es va limitar a enviar agents antiavalots. Ni de bon tros. El ministeri de l’Interior admet que la Guàrdia Civil va enviar a Catalunya agents de les seves unitats encobertes sotmeses a la llei de secrets oficials, el que seria equivalent als espies. En concret, eren “agents de paisà” de l’institut armat que treballaven en “unitats” sotmeses a la “classificació de secret”. Un contingent encarregat de recollir informació sobre activistes del “moviment radical” que interpreten que és “l’independentisme violent”. De fet, la Guàrdia Civil és el cos encarregat d’instruir les diligències sobre l’independentisme de la causa 104/2017 que es mantenen secretes des de fa quatre anys.

En una resposta parlamentària, arxivada el desembre del 2020, presentada al Congrés de Diputats i a la qual ha tingut accés El Món, el ministeri que dirigeix Fernando Grande-Marlaska admet la presència d’agents encoberts que van més enllà dels anomenats secretes que treballen als serveis d’informació de totes les policies, com ara als Mossos d’Esquadra, on estan enquadrats en el  Grup d’Investigació de l’Ordre Públic (GIDOP). De fet, aquests són els únics que tindrien competències per vigilar i identificar com a agents de camp els manifestants, ja que l’ordre públic és competència de la policia catalana. Per tant, les tasques dels agents “secrets” de la Guàrdia Civil s’enquadrarien en la investigació i identificació per altres causes o per aportar dades a les seves ingents bases de dades.

La resposta d’Interior té un punt inquietant en reconèixer que es cobreixen les tasques d’aquests agents espia amb la llei de secrets oficials del 1986. En concret, la Moncloa afirma que els efectius mobilitzats per la Guàrdia Civil cap a Catalunya van ser 1.532 que pertanyien a les contundents unitats antiavalots i ‘d’ordre públic anomenat Grup de Reserva i Seguretat, la Brimo Verda. Aquest contingent va romandre a Catalunya des del 7 d’octubre del 2019 al 8 de desembre del mateix any. Dos mesos, en total.

Part de la resposta on s'admet la presència d'agents encoberts a les protestes del Procés/Quico Sallés
Part de la resposta on s’admet la presència d’agents encoberts a les protestes del Procés/Quico Sallés

En la resposta s’informa que els efectius del dispositiu policial anaven uniformats “utilitzant els distintius identificatius propis del cos i de les seves corresponents unitats de destí”. “No obstant”, aclareix el text, “quan les condicions relatives a la seguretat i l’ordre públic ho van exigir, les unitats uniformades van tenir el suport d’agents de la Guàrdia Civil de paisà que pertanyen a unitats on els seus procediments d’actuació estan sotmesos a la classificació de secret”. En detall, addueix la resposta, es considera secret tot allò relatiu a la “seva estructura, organització, mitjans, procediments operatius específics dels serveis d’informació, així com les seves fonts i les informacions o dades que puguin revelar-les”.

Per tant, totes les actuacions que van dur a terme aquests agents encoberts és material classificat que només pot ser de difusió limitada per ordre judicial i sempre i quan el consell de ministres ho desclassifiqui amb una exposició raonada. Aquests agents també van formar del paquet que van rebre incentius i complements econòmics per actuar a Catalunya. És a dir, quanties determinades per conceptes variables, com ara si les seves actuacions van tenir “alta intensitat, intensitat mitjana” o bé van treballar en dies festius.

El ministeri també deixa clar en la resposta que les unitats de reforç enviades estaven sota el “control operatiu de la zona de Catalunya i de les unitats subordinades provincials de Lleida, Barcelona, Girona i Tarragona” a través de les seves comandàncies i “actuaven a nivell tàctic sota l’ordre dels seus comandaments orgànics”. Ara bé, van mantenir els seus “caps d’unitat”. De tota manera, la resposta també emfatitza que en algunes operacions, per exemple a l’aeroport del Prat, va ser conjunt amb comandaments dels cossos policials espanyols i de la Generalitat. De fet, constata que el centre de comandament si bé es va establir a la seu del departament d’Interior, hi havien els responsables orgànics de tots els cossos policials.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a desembre 04, 2021 | 20:28
  Ricard desembre 04, 2021 | 20:28
  Militars castellans mirant d'encalçar civils catalans honrats i dignes. Castella, exemplar.
 2. Icona del comentari de: JordiP a desembre 04, 2021 | 20:48
  JordiP desembre 04, 2021 | 20:48
  Van reconeixent més coses de les que reconexien al principi. Si s'els burxa una mica més potser confesaràn que eren ells els que llençaven pedres i còctels Molotov.
 3. Icona del comentari de: Independence Process a desembre 04, 2021 | 21:42
  Independence Process desembre 04, 2021 | 21:42
  "Interior" d'on ? Cal especificar per a informar millor.
 4. Icona del comentari de: A Team a desembre 04, 2021 | 23:16
  A Team desembre 04, 2021 | 23:16
  Mortadelo ya has empezado con la ratafia y la farla de ciutat vella , es llegar el finde y la psicodelia te apodera ! Estas desaprovechado , envíale el cv a spilberg ( en inglés please) .....
 5. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 04, 2021 | 23:34
  Gonzalo desembre 04, 2021 | 23:34
  Pero contra quién creéis que estáis luchando, so gilipollas? Tenéis que ser muy retrasados mentales para no saber que estáis poniendo en riesgo la integridad territorial de España. Y eso se paga. Y os vamos a machacar, hijos de puta.
  • Icona del comentari de: Ricard a desembre 05, 2021 | 11:36
   Ricard desembre 05, 2021 | 11:36
   Signat: Un castellanista ("demòcrata", "constitucionalistes", "cosmopolita", "que estima els catalans", "que diu que ser català és la manera catalana de ser "espanyol"", "que creu que valencians i catalans no tenen res en comú que no sigui ser "espanyol", inclosa la seva llengua", que vol retardar el màxim possible el tgv Valencia- Barcelona perquè amb l'Euromed ja estan ben servits, que el corredor del Mediterrani passa per Madrid, que el dèficit fiscal és un invent, que l'1 d'octubre va ser un complot colpista-terrorista, que els castellans a diferència dels catalans són generosos, que ells negocien i els catalans fan xantatge, que cal "protegir" la llengua catalana però s'ha de reconeixer hi ha coses més importants i actuar en conseqüència, que l'execució del President Companys va ser justa perquè va fer matar a molta gent i si no és cert està ben trobat (i no cal disculpar-se de res encara que asseguri no ser franquista de cap manera), que pensa que el President Puigdemont és un covard perquè no ve a "Espanya", que la guerra de successió va ser entre " compatriotes", que si parlen català a Perpinyà es un tema que no li interessa ja que és a "França" i, finalment, que Colom era "italià" perquè sempre millor que fos italià que català, i un infinit etcètera).
 6. Icona del comentari de: Traducció a desembre 05, 2021 | 00:15
  Traducció desembre 05, 2021 | 00:15
  espies infiltrats liant-la
 7. Icona del comentari de: Espias, Quico. a desembre 05, 2021 | 10:35
  Espias, Quico. desembre 05, 2021 | 10:35
  Quico, que sabes muy poco de historia. Mira CUANDO no hubo espias en el mundo. Te sorprenderás.
 8. Icona del comentari de: Ricard a desembre 05, 2021 | 11:38
  Ricard desembre 05, 2021 | 11:38
  Efectivament, és habitual que secretes, en aquest cas membres de la policia militar xenòfoba, es dediquin a atiar les coses per justificar la resposta policial ocupant castellanista i així poder encalçar patriotes.
 9. Icona del comentari de: Ja a desembre 05, 2021 | 12:03
  Ja desembre 05, 2021 | 12:03
  Espana te gent infiltrada a tot arreu. No ho dubtem. Cal actuar tenint-ho en compte.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 05, 2021 | 17:51
   Gonzalo desembre 05, 2021 | 17:51
   Tienes razón. Tenemos infiltrados a Brosio-Ambrosio 007, con licencia para arrear, al superagente 86, a Mortadelo y Filemón, y a Anacleto. Jaja!
 10. Icona del comentari de: Psiquiatra de 'Ricard' a desembre 05, 2021 | 16:57
  Psiquiatra de "Ricard" desembre 05, 2021 | 16:57
  No le hagáis mucho caso a "ricard". Seguidle la corriente. A veces escribe con el nombre de Ricard, otras veces con el de luisnomeacuerdo, otras veces se hace llamar claravalls, alguna que otra vez usa el nick de narcis, y a veces el de gonzalo. El que más usa es el de doctor strangelove...o algo así. "Ricard" sufre un trastorno de múltiple personalidad. No seáis crueles, por favor. Esta actualmente bajo tratamiento, pero le permitimos que se desahogue de vez en cuando. Gracias por vuestra colaboración.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa