El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Turull es planta davant Aragonès: “O qüestió de confiança o eleccions”
  • CA

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha instat el president de la Generalitat Pere Aragonès a posar fi a l’executiu després del seu trencament. A ulls de Turull, només queden dues sortides: “o qüestió de confiança o eleccions, no hi ha més”. Les declaracions van en la línia del posicionament de la presidenta del partit, Laura Borràs, que va etzibar en una compareixença després de publicar-se el resultat a la consulta a la militància que el Govern “no té legitimitat”.

Segons ha defensat Turull en una entrevista a Rac 1, el trencament del pacte de Govern per part de Junts és suficient per impulsar una convocatòria electoral. Aragonès, argumenta, “ha de ser president amb el suport de la cambra d’acord amb els compromisos que has adquirit”. “De 74 vots que el van fer president, 41, no sis o set, et diuen que ja no tens la seva confiança”, afegeix el secretari general.

Tot i això, el partit de Turull i Borràs no contempla per ara la moció de censura. “No l’hem discutit ni n’hem parlat”, ha raonat Turull, tot negant que sigui “una opció”. “No és el moment”, afirma.

Junts no es trenca

La decisió de Junts després de la votació de la militància tanca, segons Turull, el debat sobre el possible trencament del partit. “Que ningú es faci il·lusions -adverteix- no hi haurà trencadissa”. Tot i que el secretari general reconeix “sensibilitats diferents” dins el partit, nega la possibilitat d’una escissió. “La decisió d’ahir ens fa més forts, amb la màxima unitat a peu de carrer”, assegura, tot negant que la sortida de l’executiu sigui l’opció de “confort” per a Junts.

En aquest sentit, Turull ha contradit les declaracions de la consellera de presidència Laura Vilagrà acusant Junts de “prioritzar la unitat del partit per sobre del país”. “Això és radicalment fals”, etziba el secretari general. Tampoc considera que l’escletxa al Govern suposi la fi del procés, perquè “la gent, el gran motor, hi és”. Sobre els pressupostos, que fins ara elaborava el conseller d’economia Jaume Giró, Turull ha optat per la prudència. “Primer haurem de veure quins comptes arriben al Parlament”, conclou.

Aragonès, per feina

En la seva compareixença posterior a l’anunci de Junts, Aragonès va descartar l’opció de convocar eleccions. De fet, el president espera enllestir el nou consell executiu “amb la màxima celeritat” amb l’objectiu que aquest estigui complet per a la reunió del pròxim dimarts. El president, de fet, ha arribat a les 9.30 a Palau per començar la tasca de reconstrucció de l’executiu.

En les darreres hores de divendres ja van començar a arribar les dimissions dels set consellers de Junts. Durant els pròxims dies, d’acord amb la normativa, es publicaran al DOGC els cessaments per petició pròpia dels titulars dels set departaments fins ara dirigits pel partit de Borràs i Turull, i en prendran control els secretaris generals de les diferents àrees. És potestat exclusiva d’Aragonès, però, nomenar els que ocuparan els seients buits a un consell que, d’acord amb les declaracions dels republicans, serà, per ara, monocolor.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a octubre 08, 2022 | 10:40
    Doctor Strangelove octubre 08, 2022 | 10:40
    Turull, ficat en els assumptes de casa teva que prou feina tens. Només ets un ploramiques que no sap fotre res més que estar en política, mediocre que ets un mediocre. No tens ni pebrots de parar els peus a un batxiller i la seva colla de hiperventilats, segur que no manes ni a casa teva, meló! Doc.
  2. Icona del comentari de: FAM a octubre 08, 2022 | 10:51
    FAM octubre 08, 2022 | 10:51
    Acabaran com els Ciudadanos, que no volen servir a la gent governant.sinó servir-se de la gent per no goverar. Seguim..
  3. Icona del comentari de: Turull no és planta, només fa el ridícul a octubre 08, 2022 | 11:05
    Turull no és planta, només fa el ridícul octubre 08, 2022 | 11:05
    Hi ha una tercera opció i ho sap, pot presentar una moció de confiança i a veure si la guanya. Què té por el mentider i ploricó Turull?
  4. Icona del comentari de: Avi a octubre 08, 2022 | 11:06
    Avi octubre 08, 2022 | 11:06
    Estic expectant, a veure que aconsegueix Junts fora del govern, posem per cas en 1any, ja veureu com no res. La consellera Alsina en aquest temps hauria fet molt mes, nomes per posar un exemple.
  5. Icona del comentari de: Anònim a octubre 08, 2022 | 11:13
    Anònim octubre 08, 2022 | 11:13
    Tu ocupat de la divisió del teu partit, que es evident fins i tot per tu. Del país, que heu renunciat a governar, ja se n'ocupen d'altres. I deixeu de tirar pilotes fora quant la cagué, no hi ha partit, l'heu matat.
  6. Icona del comentari de: Anònim a octubre 08, 2022 | 11:15
    Anònim octubre 08, 2022 | 11:15
    Els suïcides del 52% exigint? El que haurem de veure d'aquests pallassos
  7. Icona del comentari de: Cge a octubre 08, 2022 | 11:18
    Cge octubre 08, 2022 | 11:18
    en qualsevol país on els seus dirigents siguin realment democràtics, el president del govern que es queda sense el recolçament dels que el van fer poder arribar al poder, aniria a eleccions, amb el gest d'Aragonès es clar que no ho son, i estan aquí només per el poder. El poder pactat entre Comuns/Psoe/ ER per arrivar-hi fent tot el possible per a que el seu soci marxes fen la vida impossible.
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a octubre 08, 2022 | 11:31
    Gonzalo octubre 08, 2022 | 11:31
    Si cuando estaban en el gobierno no os hacían ni caso, que os chuleaban, pretendeis ahora que lo hagan? Jajaja! Presupuestos aprobados con el apoyo externo de PSC y comunes. Si queréis echarlo, ya sabéis el procedimiento. Moción de censura.
  9. Icona del comentari de: jo a octubre 08, 2022 | 12:03
    jo octubre 08, 2022 | 12:03
    El Turull porta els paper mullats. Encara no se ha enterat de quí es el president de la Generalitat?
  10. Icona del comentari de: Fer el ridícul a octubre 08, 2022 | 13:04
    Fer el ridícul octubre 08, 2022 | 13:04
    El trista figura i la pija mimada fan un bon paperot. Ja es nota que no són un partit de govern, i per això han abandonat el vaixell. Ara segons ells són un moviment que ens portarà al paradís. De moment només es barallen i estan dividits, però encara tenen marge per empitjorar.
  11. Icona del comentari de: Jugada maestra a octubre 08, 2022 | 13:09
    Jugada maestra octubre 08, 2022 | 13:09
    Me suicido y luego exijo a mi ex que se suicide también, penando por mi amor...
  12. Icona del comentari de: Anònim a octubre 08, 2022 | 16:23
    Anònim octubre 08, 2022 | 16:23
    O caieu en la irrellevancia política més fosca, em sap greu per tu Jordi. Cadascú tindrà el que s'ha buscat i van d'altres només heu buscat dividir el partit i dividir l'independentisme. Podeu anar a autodividir-vos a la merda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa