El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern arriba a un acord per desbloquejar 3.500 milions per infraestructures
  • CA

El traspàs de Rodalies sembla que es complirà pròximament. Així ho ha anunciat el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, que ha assegurat que “hem iniciat el trajecte cap al traspàs integral i definitiu de Rodalies cap a la Generalitat”. Ho ha dit en la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Bilateral d’infraestructures a Madrid, en què s’ha arribat a un acord amb el govern espanyol per desbloquejar els 3.500 milions d’euros pendents de la disposició addicional tercera de l’Estatut entre els anys 2008 i 2013, i el dèficit d’explotació de Rodalies, valorat entre 270 i 300 milions aproximadament. El vicepresident ha destacat que aquests eren “dos grans deutes” en la relació entre Estat i Generalitat i ha celebrat aquest acord després de deu anys.

Puigneró ha precisat que els aproximadament 300 milions d’euros corresponents al dèficit d’explotació es calcularan mitjançant un grup de treball d’aquí a final d’any i es concretaran en una reunió de la Comissió Mixta d’Assumptes Econòmics i Fiscals (CMAE) entre els dos executius abans d’acabar l’any i tindrà efecte en el 2022.

Amb tot, el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori ha afirmat que és “evident” que aquest acord no dona “compliment integral” al traspàs de Rodalies. En aquest sentit, la Generalitat reclama que també es traspassin les infraestructures, vies, catenàries, estacions, trens i personal amb l’objectiu d’oferir el servei de forma única i coordinada, seguint el model de FGC.

Puigneró ha explicat que el mateix grup que calcularà el dèficit d’explotació del servei de Rodalies s’encarregarà també d’ara fins a l’estiu que ve l’import del traspàs integral de les infraestructures, com trens i estacions. El vicepresident i conseller ha dit que s’intentaria tenir aquest càlcul inclús abans i presentar-lo en alguna comissió bilateral d’abril o maig.

Disposició addicional tercera de l’Estatut

D’altra banda, ha celebrat els “ponts de confiança” en el pròxim mig any amb el govern de l’Estat tot i que també s’ha mostrat “prudent” i ha dit que caldrà veure si hi ha “voluntat d’avançar cap aquest traspàs integral i definitiu de Rodalies”. “Avui no és un pas més, hem fet un pas després de molts anys sense cap pas“, ha apuntat en la roda de premsa des de la seu de la Generalitat a Madrid.

En la reunió de la Comissió Bilateral d’Infraestructures d’aquest divendres, el Govern també ha arrencat el compromís de fer efectius els 3.500 milions d’euros pendents de la disposició addicional tercera de l’Estatut entre 2008 i 2013, uns recursos que han d’anar destinats a infraestructures. En aquesta quantitat, hi ha inclosos els 559 dels 759 milions d’euros corresponents al 2008. Concretament, 200 ja es van abonar mentre que en els Pressupostos Generals de l’Estat del 2022 hi consta la transferència de 200 milions més. Els dos executius calendaritzaran en els propers tres mesos com s’abonarà la quantitat pendent.

En la posterior atenció als mitjans, la secretària d’Estat de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Isabel Pardo de Vera, també ha informat que s’abordarà la disposició tercera de l’Estatut, entre les quals s’inclouen els 559 milions d’euros previstos per executar entre 2022 i 2024. A més, la secretària d’Estat del ministeri encapçalat per Raquel Sánchez s’ha compromès a entregar totes les actuacions que es faran a Catalunya al llarg del pròxim exercici “en un termini màxim de 15 dies”.

Pel que fa la quantitat restant, Puigneró no ha detallat com s’abonaran i es repartiran ja que serà tractat en el marc del grup de treball però sí ha garantit que “seran obres de la Generalitat fetes per la Generalitat”. “És un element diferencial que hi havia fins ara”, ha afegit el vicepresident, ja que, ha comentat, era l’Estat qui feia aquestes obres a Catalunya.

La reunió marca “un punt d’inflexió”

Minuts abans, la secretària d’Estat de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Isabel Pardo de Vera, ha qualificat la reunió de “productiva” i ha subratllat que marca “un punt d’inflexió” des de l’última trobada entre Estat i Generalitat, celebrada el 2018. “Estem convençuts que, des de la crítica constructiva, tornarem a generar la confiança a què tots ens hem compromès”, ha indicat.

Per altra banda, Pardo de Vera també ha informat que l’Estat i la Generalitat ha acordat revisar el pla de Rodalies 2020-2030 per “enriquir el document”. “En cap cas s’obstaculitzaran les actuacions programades; infraestructures i servei no poden anar deslligades”, ha comentat. Pel que fa al traspàs de Rodalies, la representant del govern espanyol a la reunió bilateral ha assenyalat que aquesta qüestió es traslladarà a la comissió d’assumptes econòmics i fiscals, que és qui té la competència en la matèria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa