El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fiscalia s’oposa a enviar a Madrid la investigació del Tsunami de Baena

Toc d’atenció de la fiscalia al jutge que comanda l’operació del cas Volhov. El fiscal Fernando Maldonado ha presentat un recurs, al qual ha tingut accés El Món, amb què s’oposa a la pretensió que es s’enviï a l’Audiència Nacional la investigació sobre el Tsunami Democràtic que va portar a terme l’excap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena. En un duríssim escrit, fiscalia considera que la inhibició cap a l’Audiència Nacional “no té la més mínima motivació fàctica i jurídica”. A més, assegura que s’haurien “vulnerats drets fonamentals com el dret a la tutela judicial efectiva” dels investigat.

En la mateixa línia, la fiscalia assegura que el jutge “no relata ni els fets atribuïts als investigats Xavier Vendrell, David Madí, Jaume Cabaní, Josep Campmajor, Oriol Soler, Marta Molina i Josep Lluís Alay, ni la seva qualificació jurídica”. “Tot això suposa”, continua l’escrit del fiscal, “esberlar el dret de les parts no només a conèixer els fets que se’ls imputen sinó també a conèixer les raons per les quals el jutjat s’inhibeix a favor de l’Audiència Nacional”. De fet, el fiscal s’adhereix al primer recurs contra l’enviament de la causa a l’Audiència Nacional, presentat per Marta Molina, en què recorda que els actes del Tsunami estaven investigats com a desordres públics i això no és competència d’un tribunal especialitzat com l’Audiència Nacional.

En la mateixa línia, el fiscal retreu al jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional que tampoc expressi els motius pels quals accepta la inhibició del jutge Aguirre i assumeix la causa del Tsunami. És més, emfatitza que aquests motius “no han estat comunicats a les parts”. “És evident que no es pot realitzar un control de legalitat de l’actuació judicial ni les parts poden argumentar –a través dels recursos– en contra d’aquesta inhibició”, afegeix.

El fiscal ni entra en el fons de la qüestió, perquè precisament recorda que no sap els motius pels quals l’Audiència vol el cas, ni per què el jutge Aguirre s’inhibeix. I fa una passa més enllà: el fiscal Maldonado entén que “s’han vulnerat els drets a la tutela judicial efectiva dels investigats i que se’ls ha generat indefensió“. En aquest marc, demana declarar la interlocutòria del jutge Aguirre nul·la i, en tot cas, emetre una nova resolució que “satisfaci el drets de les parts a conèixer els fonaments bàsics que porten l’instructor a declinar la competència als fets relatius als fenòmens relacionats amb el Tsunami Democràtic”.

El jutge Garcia Castellón va emetre una interlocutòria el passat 11 de juny pel que acceptava la petició d’inhibició d’Aguirre. De fet, era la resposta oficial a la petició que García Castellón li hauria fet, ja que aquest tenia un sumari obert per terrorisme contra el Tsunami i temia que la investigació del jutjat barceloní “contaminés la instrucció”. L’Audiència Nacional va informar les parts que s’obria un nou període en què la Guàrdia Civil anirà “recopilant més dades sobre el Tsunami” i que els advocats s’hauran d’entendre amb aquest jutjat especialitzat situat a Madrid.

Així mateix, el magistrat García Castellón detallava que a mida que continuï la instrucció s’anirien separant les parts o indicis que queden separats de la causa del Tsunami. És a dir, garbellar el gra de la palla i fer una tria dels indicis i proves suposadament incriminatòries que el jutge Aguirre hauria trobat en la seva investigació. D’aquesta manera, el jutge del Volhov perdia el control sobre aquesta investigació que fa temps que segueix l’Audiència Nacional en un rigorós secret de sumari, en què han participat membres del Centre Nacional d’Intel·ligència. Ara la fiscalia s’hi oposa perquè no hi veu prou motivació.

Providència de García Castellón sobre el Tsunami
Providència de García Castellón sobre el Tsunami

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Diguem prou a setembre 02, 2021 | 10:59
  Diguem prou setembre 02, 2021 | 10:59
  Tacito de merda, ja n'estem tips d'aquest individu.
 2. Icona del comentari de: La guerra dels mussols a setembre 02, 2021 | 12:03
  La guerra dels mussols setembre 02, 2021 | 12:03
  Els mussols sempre son mussols.
 3. Icona del comentari de: josep enric a setembre 02, 2021 | 12:11
  josep enric setembre 02, 2021 | 12:11
  entre 1959 i 2018 anaven amb el cul apretat i hi havia un cert equilibri, ara van sobradets; trobo a faltar aquells temps...
  • Icona del comentari de: Joan-Francesc a setembre 02, 2021 | 16:22
   Joan-Francesc setembre 02, 2021 | 16:22
   Jo hi trobo a mancar la independència, desitjo que el nostre país gaudeixi de l'autonomia política d'Àustria, Txèquia, Lituània, Grècia, Eslovènia, Portugal, Letònia, Dinamarca, Estònia, els Països Baixos, Croàcia... N'hi ha que encara esteu massa connectats a Espanya i les seves singularitats i rareses. Ve-t'ho ací.
 4. Icona del comentari de: Baena! a setembre 02, 2021 | 13:06
  Baena! setembre 02, 2021 | 13:06
  però que no se n'adonen que mai va trepitjar un institut normal, que a l'instituto armado solament i van els garrulus ?
 5. Icona del comentari de: JordiP a setembre 02, 2021 | 17:21
  JordiP setembre 02, 2021 | 17:21
  Els jutges que estan apretant perquè aquests imputats passin a altre jurisdicció més dura i polititzada no poden justificar res ajustat a la llei ni al procediment. Només poden alegar "és que volem matxacar a Madrit aquests putos separatistes de merda". I, a més, segur que són masons, jueus, comunistes o algo pitjor. Vendepatrias!".
 6. Icona del comentari de: 666 a setembre 03, 2021 | 00:19
  666 setembre 03, 2021 | 00:19
  Es que el guionista cinematogràfic del núm. 1 VULNERA DRETS DE TOTHOM ! I aquest altra PPrevaricador no serà investigat i processat ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa