El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un exfiscal del Suprem: “No es pot dissoldre un Parlament si no s’acudeix a l’estat de setge”
  • CA

L’exfiscal del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín ha criticat l’aplicació de l’article 155 de la Constitució l’octubre del 2017 i ha assegurat que “no es pot dissoldre un Parlament a no ser que s’acudeixi a l’estat de setge”. En una compareixença a la comissió d’investigació que tracta aquesta qüestió, Martín Pallín ha argumentat que, fent una valoració política, el govern espanyol hauria pogut “iniciar converses” i, en cas que “es traspassés” els límits del Tribunal Constitucional, hauria pogut aplicar el 155, però ha remarcat que es va acabar optant per “la via dràstica”. Durant la seva intervenció l’exfiscal ha lamentat l’empresonament de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i ha assegurat que es tracta de “la ruptura del bloc i els principis constitucionals”.

A més, l’exfiscal ha recordat que hi va haver “certes presses” per posar en marxa l’aplicació, i ha assegurat que es deu al fet que el 155 “sempre va estar a la ment de govern” però que “no sabien com aplicar-lo” perquè no hi havia precedents. Per a Martín Pallín aquesta rapidesa va fer que hi hagués algunes “incoherències”, com el fet que primer es dissolgués el Parlament i després es cessés el president, quan recorda que allò “lògic i normal” seria fer-ho a la inversa. “Van obrar una mica a la lleugera i atropelladament”, ha retret. En aquest sentit, l’exfiscal ha afirmat que no li genera “cap dubte” que hi a haver “una invasió de competències”.

L’empresonament de Forcadell, una “subversió” dels principis constitucionals

Martín Pallín ha qualificat l’acusació de rebel·lió contra Forcadell de “súmmum del deliri del dret penal” i ha explicat que va ser “l’artilleria” que després va permetre que la sentència quedés en sedició. “És la subversió dels principis constitucionals”, ha sentenciat. L’exfiscal ha explicat que va participar en una reunió de la Comissió Internacional de Juristes a Tunis on, “per unanimitat”, es va considerar que és “inconstitucional i il·legítim” acusar un president d’un parlament per fets comesos dins un hemicicle o fruit de la potestat parlamentària. Martín Pallín ha avançat que aquest mateix tema s’acabarà discutint al Tribunal Constitucional i després al d’Estrasburg.

Regulació “urgent” del 155

L’exfiscal també ha reclamat que es creï una llei orgànica que pugui regular l’aplicació de l’article 155 i que desenvolupi detalladament la norma. Per a Martín Pallín es tracta d’una qüestió “urgent” i ha criticat que el text constitucional referent a la qüestió és “molt imprecís”, amb conceptes “difícilment abordables” –ha fet referència al fet que es parla sovint de l”interès general’-. “És necessari i urgent un desenvolupament legislatiu perquè el Tribunal Constitucional tingui pautes”, ha insistit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa