El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’estat de les autonomies trontolla a Castella i Lleó
  • CA

L’estat de les autonomies, tal com el va deixar concebut el règim espanyol del 78, trontolla, i no només en els territoris amb forta presència del sobiranisme, sinó a Castella i Lleó. Ho indica un sondeig publicat aquest dilluns pel diari espanyol El País, on queda reflectit que només un 22,5% dels enquestats vol continuar amb l’autonomia tal com la tenen: o se la volen carregar o en volen més. I encara cal afegir-hi el petit percentatge dels que volen l’autodeterminació.

L’enquesta s’ha elaborat amb motiu de les eleccions autonòmiques que se celebren diumenge que ve, 13 de febrer. I indica que un 35,8% dels enquestats voldrien tornar a una Espanya governada directament per un govern central, sense cap administració autonòmica. I un 5,4% dels enquestats voldrien que les Castella i Lleó tingués menys autonomia. Aquestes dues dades lliguen amb les bones perspectives que té Vox en aquestes eleccions, on l’enquesta d’El País li atribueix 10 escons dels 81 que estan en joc.

El president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez i el candidat del PSOE a la presidencia de Castella i Lleó, Luis Tudanca, en un acte de campanya a Lleó, el 6 de febrer del 2022 / Europa Press
Pedro Sánchez i el candidat del PSOE a la presidència de Castella i Lleó, Luis Tudanca, ahir / Europa Press

Però és que per l’altra banda de l’arc parlamentari també queda qüestionat l’actual statu quo autonòmic. Perquè un 12,3% dels participants en el sondeig voldrien que Espanya fos un estat federal en què Castella i Lleó tingués més autonomia. Als quals cal afegir el 1,3% que voldrien que es pogués escollir la independència per al futur dels habitants del territori.

Aquestes últimes dades tenen arrel sobretot en el moviment lleonès que en gran part representa Unión del Pueblo Leonés (UPL), que reflecteix el distanciament de Lleó, Zamora i Salamanca respecte del conglomerat Castella i Lleó creat en el seu moment per al repartiment d’autonomies. A la circumscripció de Lleó, segons el mateix sondeig, un 56% voldrien almenys una comunitat autònoma pròpia. Això explica que les dades sobre intenció de vot de l’enquesta donin un possible d’increment de dos diputats –ara en tenen un– a UPL. A Zamora (30%) i a Salamanca (15%) aquesta pulsió de separació de l’autonomia que té la capital a Valladolid és inferior, però els percentatges també són notables.

El Món seguirà aquesta última setmana de campanya amb entrevistes i reportatges sobre el terreny de l’enviat especial Joan Antoni Guerrero, que parlarà, entre d’altres, amb les candidatures de l’Espanya vaciada. D’entrada, la plataforma Soria, ¡Ya! és la que té més bones perspectives, ja que segons el sondeig podria irrompre al parlament de Castella i Lleó amb tres diputats.

Pel que fa a la resta de partits, l’enquesta d’El País situa un PSOE en retrocés, que passaria de tenir 35 diputats a tenir-ne 29, i un PP que creix poc –passaria de 29 escons a una forquilla d’entre 30 i 32– però que guanyaria els comicis i podria formar govern amb Vox, que es dispararia i passaria d’un a deu diputats. Cs, que en va obtenir 12 el 2019 i va pactar amb el PP per governar en detriment del PSOE, que havia guanyat les eleccions, podria desaparèixer d’aquest parlament autonòmic, ja que l’enquesta li vaticina que obtindrà com a molt un escó, si és que no es queda fora de la cambra.

Acte de campanya electoral de Vox el 6 de febrero del 2022 a Salamanca, Castella i Lleó / Europa Press
Acte de campanya electoral de Vox ahir a Salamanca, Castella i Lleó / Europa Press

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a febrer 07, 2022 | 10:33
    JordiP febrer 07, 2022 | 10:33
    Ja han oblidat les fúnebres neteges de "rojos" que el 1936 van realitzar els perjurs esbirres de Mola. I, de no intermediar un miracle, ara votaràn els seus deixebles.
  2. Icona del comentari de: À l'origen c'est ça a febrer 07, 2022 | 11:39
    À l'origen c'est ça febrer 07, 2022 | 11:39
    A tous les amateurs de café : le café pour tous. Il faut essayer quelque chose antique, dé-jà vu ?
  3. Icona del comentari de: Ricard a febrer 07, 2022 | 12:11
    Ricard febrer 07, 2022 | 12:11
    Això demostra que als castellans no volien autonomies. Ells no creuen en ells mateixos: el seu "projecte polític" consisteix en que els demés no puguin ser el que volen ser. "Jo no vul ser res. I tu tampoc seràs res". Paràsits inútils.
  4. Icona del comentari de: Bernat. C. a febrer 07, 2022 | 12:22
    Bernat. C. febrer 07, 2022 | 12:22
    Sembla molt propi del "castellanisme" (versió ultra de l'espanyolisme) que a tots els redueixi a condició d'espanyols. O sia que s'afanyin a tornar-ho tot a madrid, i als demés que ens deixin reclamant la nostra condició pròpia que ens han arrabassat des de fa segles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa