ERC pressiona Torra per fixar una data d’eleccions consensuada

El conseller Solé adverteix Torra que la ciutadania "no entendria" que fixés la data de les eleccions de forma "unilateral"

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha advertit el president de la Generalitat, Quim Torra, que la ciutadania “no entendria” que la data de les eleccions a Catalunya la fixes de forma “unilateral”. En una entrevista amb l’ACN, Solé ha constatat que en ser el Govern de coalició és “molt millor” que els acords es prenguin amb consens i no de forma “unilateral”. Solé ha afirmat que l’executiu ha de tenir un “horitzó” i que està “segur” que s’arribarà a un acord per la data dels comicis. El conseller ha condicionat la celebració de la Comissió Bilateral amb l’Estat a que prèviament s’hagi “parlat” amb el govern espanyol i tingui “voluntat d’arribar a acords” sobre el referèndum i l’amnistia.

Durant l’entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies, Solé ha dit que el Govern sempre treballa en “tots els espais” que permetin la “negociació i el diàleg” i que la comissió bilateral Estat-Generalitat ha de permetre posar damunt la taula els problemes “essencials” de la ciutadania. Tot i això, Solé ha dit que aquesta trobada només tindrà “sentit” si s’emmarca en un espai de “diàleg” i “negociació”. “La bilateral està condicionada a la possibilitat de celebrar la taula de negociació. Cal arribar a acords. Mai deixarem la cadira buida on es pugui dialogar i arribar a acords”, ha apuntat.

Així, Solé ha destacat que la comissió bilateral tindrà més “garanties d’èxit” si existeix prèviament un clima “d’acord i negociació”. “Per nosaltres és imprescindible la capacitat d’asseure’s, dialogar i abordar temes essencials com el dret a l’autodeterminació i l’amnistia dels processats per l’1-O. Que puguin abordar-se i puguin arribar acords”, ha assenyalat. “Si el clima és favorable i hi ha capacitat de diàleg i negociació i una voluntat i actitud proactiva per arribar acords és evident que la comissió bilateral serà molt més fàcil”, ha expressat.

Per contra, ha avisat que si davant la taula de diàleg entre governs es troben “silenci”, una “cadira buida” o “confrontació”, qualsevol altre possible acord “és molt més difícil”. Per tot plegat, ha emplaçat el govern espanyol a generar un “espai de confiança”. Quan es plantegi la celebració de la reunió bilateral, el Govern fixarà quines són les prioritats i quins membres de l’executiu català hi prenen part.

El republicà ha mantingut la tesi del seu partit que la taula de diàleg s’ha de celebrar “el més aviat possible” abans del 15 de juliol. Sobre el format de la trobada, ha argumentat que si el govern espanyol la vol celebrar a Catalunya com a un “gest” i s’avança en la negociació “serà benvingut”. “Si s’ha de quedar només en un gest, l’important no és on es fa. Podem celebrar-la on convingui”, ha apuntat.

Solé ha assegurat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no té “cap altra opció” que tractar les demandes del Govern de referèndum d’autodeterminació i amnistia dels presos de l’1-O. Ha dit que es tracta de demandes de “molts catalans” i que l’executiu de l’Estat no té “més opció” que respondre a la voluntat popular.

Solé ha dit que la prioritat del Govern ara ha de ser “abordar la pandèmia” però que també cal “consensuar” la data d’unes possibles eleccions catalanes. El titular d’Acció Exterior s’ha mostrat convençut que es podrà assolir un acord entre JxCat i ERC sobre aquesta qüestió. “Estic segur que cap de les dues formacions vol que sigui el Tribunal Suprem qui anunci la data de les eleccions quan faci ferma la sentència del TSJC sobre Torra”, ha afegit.

Nou comentari