ERC celebra que el Consell d’Europa reconegui els presos polítics

També destaca que l'informe de la Comissió Jurídica i de Drets Humans "reconeix" que l'1-O "no hi va haver violència"

ERC ha subratllat aquest dijous que, al seu parer, el Consell d’Europa “admet” que els líders independentistes empresonats “són presos polítics”. Els republicans es manifesten així després que la Comissió Jurídica i de Drets Humans de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa hagi aprovat un informe “clau” per als presos en què demana a Espanya que els alliberi i retiri les euroordres. ERC també destaca que l’informe convida Espanya a reformar els delictes de rebel·lió i sedició, “reconeix que l’1 d’octubre no hi va haver violència” i proposa la resolució “democràtica” del conflicte. ERC celebra que el text s’hagi aprovat “amb el suport d’un 75% de la cambra” tot i la vintena d’esmenes “essencialment” de PP i PSOE. En ple debat sobre els indults als presos, ERC destaca que l’informe també proposa en les seves conclusions que Espanya opti per aquesta mesura de gràcia, per bé que “admet formats en la línia de l’amnistia”, o per “alliberar els presos polítics de la presó, i retirar els càrrecs i les demandes d’extradició”.

A més, els republicans posen de manifest que les conclusions també conviden Espanya a revocar els procediments contra els funcionaris públics en relació als fets del 2017 o a abstenir-se de demanar als polítics que renunciïn a les seves conviccions polítiques a canvi de l’indult o de condicions penitenciàries més favorables. La senadora d’Esquerra Republicana i única representant independentista de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Laura Castel, titlla l’informe de “canvi de paradigma”, perquè l’organisme diu que els líders sobiranistes “són presos polítics”.

Castel destaca “l’enorme impacte” que l’informe pot tenir “en la via jurídica europea” i li preveu unes “conseqüències molt importants”. En aquest sentit, la senadora ha destacat el “nerviosisme” entre els membres del PP i del PSOE que han format part de la Comissió. “Les esmenes del PP entraven a dir mentides”, ha afirmat Castel, alhora que ha assegurat que el mateix relator hi ha mantingut una actitud “contundent” en contra.

Comentaris

    Ramon 03/06/2021 7:07 pm
    Quan torni Puigdemont amb immunitat, la ràbia d'ERC serà similar a la del PSC i el PSUC quan va tornar Tarradellas.
    Ramon 03/06/2021 6:42 pm
    Cada nou èxit judicial europeu de l'exili és una coça als ous d'Espanya-ERC.

Nou comentari