El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els presos en vaga de fam informen de la seva situació als líders dels països europeus
  • CA

 

Els quatre presos polítics catalans en vaga de fam -Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn- han enviat més d’una quarentena de cartes als líders i dirigents de la Unió Europea explicant la seva situació i les raons de la seva vaga de fam. En una roda de premsa al Centre Cultural Blanquerna de Madrid, l’advocat Jordi Pina i la portaveu dels presos en vaga de fam, la periodista Pilar Calvo, han explicat que a les missives Sànchez, Turull, Rull i Forn denuncien que el Tribunal Constitucional obstrueix els recursos que han presentat sobre el seu cas i que és per això que han iniciat la seva protesta, no pas per demanar el seu alliberament. No va ser fins després de l’inici de la vaga de fam, quan havien passat més de 370 dies d’ençà de la presentació del primer recurs d’empara, que el TC va començar a actuar i a resoldre “part” d’aquests recursos. Normalment, han remarcat, les resolucions es duen a terme en menys de 30 dies.

 

Les cartes, ha explicat Calvo, han estat enviades als presidents, caps de govern i presidents del parlament de tots els Estats de la Unió, a més dels líders comunitaris. Aquesta nova acció ha estat motivada per l’actuació del Tribunal Constitucional que, segons han afirmat Calvo i Pina, “afecta les regles, principis i valors fonamentals de la Unió Europea” ja que els presos polítics fa més d’un any que es troben privats de llibertat i en espera de judici, amb una acusació de rebel·lió que se sosté en el seu suposat paper en l’organització “d’un referèndum pacífic”. Aquesta situació, afirmen, vulnera la seva pressumpció d’innocència, i el seu dret a la llibertat i a un procés judicial amb garanties. L’alt tribunal espanyol, sostenen, bloqueja l’accés dels presos a la justícia europea mitjançant “dilacions indegudes” en la resolució dels recursos d’empar, presentats.

 

Per a Jordi Pina, el lloc on s’ha dut a terme la roda de premsa és altament simbòlic perquè mentre els ultres que van assaltar el local durant l’Onze de Setembre de 2013, que van ser condemnats, no han ingressat a presó mentre es resolen els recursos que van presentar, els presos polítics es troben empresonats sense que ni tan sols s’hagi celebrat el judici i amb diversos recursos interposats i pendents de resolució.

 

El Tribunal Europeu de Drets Humans és on els presos “tenen dipositades les seves esperances de justícia”. És per això que, consideren, la vaga de fam és la seva manera de defensar Europa i els seus valors i que les seves cartes només serveixen per informar els líders europeus d’una situació “que a l’Europa del segle XXI no s’hauria de produir en cap cas”. En la ferma creença que la seva lluita és la defensa dels drets fonamentals, doncs, rau la seva esperança que les cartes siguin llegides i la seva reivindicació sigui escoltada.

 

A poques hores de començar la vista prèvia del judici al Tribunal Suprem, Pina s’ha mostrat convençut dels arguments tècnics que exposaran davant de jutge per demanar que es declari no competent i que el seu cas sigui remès al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que és, creuen, el competent per a jutjar els delictes que s’imputen als presos polítics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa