El 9 de setembre. Aquest és el dia que Interior ha citat el bomber del Parc de Lleida acusat d’una falta greu del règim disciplinari del cos. La perillosa conducta no és altra que haver fet sonar música de Pablo Hasèl al Parc de Bombers de la capital de Ponent, que queda just a tocar de la presó on estava engarjolat el raper. Un cas que ha fet posar les mans al conjunt del cos així com la Intersindical, el sindicat independentista i de classe del que n’és afiliat l’expedientat. De fet, la Intersindical denuncia “la persecució de la fiscalia i de la Generalitat al nostre afiliat sense que el bomber hagi malmès ni la imatge de l’administració ni tampoc cap material ni patrimoni públic”.
Els fets es van registrar el passat 19 de febrer quan l’ara expedientat disciplinàriament va entrar de guàrdia a les set del matí. De fet, el bomber no va fer res més que aprofitar el protocol de canvi de guàrdia – quan toca provar tot el material- per reivindicar la solidaritat amb el raper empresonat tres dies abans. Així, a la grua de 30 metres, hi van penjar un altaveu i van punxar “Muerte a los borbones”, un dels hits del rapper lleidatà.
El parc es troba a poquíssima distància de la presó de Ponent i els funcionaris van telefonar als Mossos perquè sentien la cançó arreu del centre penitenciari. Mossos va portar a terme una investigació, i de retruc, segons el sindicat, Fiscalia hi va posar el nas. El mateix dia membres del parc van retratar-se amb una pancarta on reclamaven la llibertat de Hasèl i qualificaven l’Estat “d’opressor”. Fonts coneixedores del cas asseguren que l’emissió de la cançó va durar menys fins i tot que la prova de protocol de seguretat de l’elevació de la grua.
La iniciativa es va convertir en viral a través del compte de Twitter de J V. Pou i de Bombers de la República. A més, va agafar volada tot just després de les protestes a la capital del Segrià en solidaritat amb el raper després de la seva detenció i ingrés a la presó. A la vista dels fets, i del ressò virtual de la performance solidària, Interior va obrir un expedient informatiu al Bomber en època de Miquel Sàmper com a conseller i que ara, amb Joan Ignasi Elena, s’ha reconvertit en expedient disciplinari. El proper 9 de desembre està citat a declarar davant l’instructor del cas que haurà de redactar el plec de càrrecs en el cas que finalment se l’imputi. En aquest sentit, el procediment obert és per una falta greu. Ara bé, no s’aclareix en quines de les 20 conductes contemplades per aquest tipus de faltes s’encabiria posar música al parc, tot i que la sospita són les genèriques “greu pertorbació del servei ” i “en general, l’incompliment greu dels deures i les obligacions derivats de la funció encomanada al funcionari”.
Entres les sancions previstes d’una falta greu, el reglament disciplinari del decret 243/1995 preveu “la suspensió de funcions, amb pèrdua de retribucions, per més de quinze dies i fins a un any; el trasllat de lloc de treball dins la mateixa localitat; la destitució del càrrec de comandament; la rescissió del nomenament d’interí o fins i tot, la pèrdua d’un o de dos graus personals”. El 9 de setembre s’obrirà una nova fase.
Curiosament, el bomber investigat és afiliat a la Intersindicial, el sindicat independentista i de classe. De fet, la Intersindical va ser la força més votada entre el cos de Bombers a les eleccions sindicals de la Generalitat. Tot i que els bombers no tenen eleccions pròpies, voten amb tots els funcionaris, les urnes dels parcs van donar el suport majoritari a la Intersindical. En concret, en les eleccions de funcionaris dels Serveis Centrals i dels quatre serveis territorials de la Generalitat, celebrades el març de 2019, la Intersindical va ser el qui va obtenir més representació, amb un total de 36 representants d’un total de 155.
La Intersindical denuncia que la Generalitat “està perseguint un treballador públic per solidaritzar-se amb un artista represaliat per fer una cançó sobre la monarquia espanyola”. El sindicat independentista vol “mostrar la seva total solidaritat i ple suport al company afiliat, a la vegada que denuncia l’actitud inquisitorial de l’administració autonòmica”. Així, emfatitza que Interior “persegueix a un treballador públic sense que aquest hagi malmès ni la imatge de l’administració ni tampoc cap material ni patrimoni públic“. Des de la Intersindical es “defensa el treballador i afiliat i es deixa clar que en cap cas no ha posat en risc ni la reputació de l’Administració ni a cap persona”.
