El vicepresident de l’intergrup sobre Catalunya al parlament britànic emplaça Sánchez a alliberar els presos

Douglas Chapman veu la reactivació de la comissió bilateral Estat-Generalitat com un pas "en la direcció correcta" però recorda que "nou líders catalans llangueixen en una presó i set viuen a l'exili"

 

El vicepresident de l’intergrup sobre Catalunya al parlament britànic, Douglas Chapman, emplaça el govern de Pedro Sánchez a alliberar els polítics que són a la presó. “L’alliberament incondicional d’aquests presoners i el retorn segur dels exiliats contribuiria en gran mesura a generar confiança en el procés”, assegura Chapman en un escrit publicat aquest dimarts al diari britànic ‘Financial Times’. El polític, del Partit Nacional Escocès i un dels observadors internacionals de l’1-O, afirma que les converses recents entre Sánchez i el president Quim Torra són “realment un gran avanç” tenint en compte “la violència policial i la intimidació dels votants espanyols” el dia del referèndum. En aquell moment, explica, estava “clar” que el govern de Mariano Rajoy no tenia la “flexibilitat de pensament” per obrir discussions. Amb un nou govern a Madrid, apunta Chapman, la creació d’una comissió per “millorar els poders del parlament català” és un pas “en la direcció correcta”, i podria ajudar a “restablir el respecte i la confiança necessaris” per seguir avançant.

Amb tot, també adverteix que utilitzar-la com a “eina de bloqueig o tàctica dilatòria” pot fer desaparèixer tan ràpidament com s’ha creat “la bona fe aconseguida”. A més, demana a Sánchez no “oblidar” que hi ha polítics a la presó o a “l’exili” per “seguir la voluntat democràtica del poble català”. En aquest sentit, el vicepresident de l’intergrup sobre Catalunya -on hi ha els diversos partits polítics representats a Westminster- Chapman “espera” que l’alliberament dels presos i el retorn dels que són a l’estranger es converteixi en part del nou enfocament “més positiu” de Sánchez i el seu govern a Madrid.

Nou comentari