El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Sí guanyaria amb un 43% dels vots en un referèndum unilateral, segons el CEO
  • CA

 

Resultats positius per a l’independentisme, segons l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) fet públic aquest dijous al matí. El sondeig, realitzat a 1.500 persones, dóna un 43,3% dels vots als favorables a la independència, i un 22,2% als qui no la volen, en cas de celebrar-se un referèndum unilateral.

 

Cal destacar que un 20,7% afirma que s’abstendria de votar-hi, i que només hi ha un 4,7% d’indecisos. D’altra banda, un 50,3% vol que se celebri un referèndum “tant si el govern espanyol ho vol com si no”, i un 23,3% només el vol si és acordat amb l’Estat. Un 22,7% rebutja qualsevol referèndum.

 

Preguntats per si “vostè vol que Catalunya sigui un Estat independent”, un 48,5% afirma que No, i un 44,3% diu que Sí. La pregunta, però, no fa referència a la resposta concreta en un hipotètic referèndum. En aquest cas, l’empat tècnic es manté amb un lleuger avantatge a favor del No.

Referèndum unilateral

 

Cal apuntar que gairebé la meitat dels votants de CSQP (un 47,7%), són partidaris del referèndum unilateral, segons el CEO. D’altra banda, un 51,9% dels votants de CSQP No vol un Estat independent per a Catalunya, pel 32,2% que Sí que el vol. Un 12,1% afirma que “no ho sap”.

 

Preguntats sobre el sentit del vot en un referèndum unilateral, hi votarien a favor un 91,4% de l’electorat de la CUP, un 90,2% de JxSí, un 34,1% de CSQP, un 10% del PSC, un 4,1% de C’s i un 0% del PP. En contra de la independènecia hi votaria un 61,4% dels votants del PP, un 51% de C’s, un 41,4% del PSC, un 27,6% de CSQP, un 2,6% de JxSí i un 1,4% de la CUP.

 

Un element clau és l’efecte del referèndum vinculant. El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha explicat que el desllorigador definitiu serà que la ciutadania percebi que la votació tindrà unes conseqüències efectives i reals. Això farà determinar la participació i, per tant, la victòria del Sí o del No, en cas de celebrar-se un referèndum unilateral.

 

Així mateix, el director del CEO també ha admès que l’independentisme no creix, tot i que ha fet notar que el No té problemes de mobilització.

Diputats de CSQP al Parlament | Jordi Borràs

 

 

Ningú no veu cap pacte (ni CSQP)

 

També cal destacar que un 39,3% del votant de CSQP admet que és “poc probable” que l’Estat ofereixi “un acord que sigui acceptable per la majoria del Parlament”. Un 37,4% afegeix que és “gens probable”, i només un 6,1% ho veu “molt probable”. Un 15,9% ho considera “bastant probable”.

 

De fet, cap partit veu el pacte entre la Generalitat i Madrid. Un 51,2% dels simpatitzants de JxSí creu que és “gens probable”, i un 46,9% dels votants de C’s admet que és “poc probable”. Entre el PSC la xifra és del 44,3%. Per part del PP, un 45,6% veu “gens probable” l’acord entre les dues parts, xifra que augmenta al 55,7% entre els votants cupaires.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa