El PSOE vol escoltar el director del CNI sobre les cintes de Corinna abans de decidir si calen altres mesures

El també ministre de Foment argumenta que la compareixença és "el camí normalitzat i institucionalitzat" en un cas d'aquest tipus

 

El PSOE donarà suport a la proposta del govern espanyol perquè el director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, comparegui a la Comissió de Despeses Reservades del Congrés per explicar els enregistraments de qui va ser amiga íntima del rei Joan Carles, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, abans de decidir si ha de donar suport a altres iniciatives. “Primer anirem a la compareixença i després es veurà si correspon alguna altra iniciativa”, ha dit el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, en roda de premsa a la seu del PSOE. Ábalos s’ha mantingut en aquesta resposta, una vegada i una altra, en ser preguntat sobre la comissió d’investigació parlamentària que vol impulsar Units Podem i sobre la possibilitat d’una investigació de l’Agència Tributària (AEAT) sobre les finances del rei emèrit.

El també ministre de Foment ha argumentat que la compareixença del director del CNI és “el camí normalitzat i institucionalitzat” en un cas d’aquest tipus, que “no procedeix cap altre procediment extraordinari fins que es produeixi aquesta compareixença” i ha evitat avançar més esdeveniments. “A dia d’avui no veiem una altra iniciativa més que aquesta”, ha dit. És més, ha opinat que seria “absurd” reaccionar a les provocacions de la manera que vol qui la planteja, perquè suposaria “quedar a la mercè de qualsevol interès”. Ábalos no ha volgut valorar el contingut dels enregistraments -en les quals Corinna acusa Joan Carles d’haver-la utilitzat com a testaferro-.

 

Precisament ha apel·lat a la “responsabilitat” per defensar que el camí per veure aquest assumpte sigui una compareixença a porta tancada. A la seva manera de veure, la transparència enforteix “i no es fa amb la idea d’afeblir les institucions”, així que, si bé “cadascú la interpreta com vol”, la seva idea de transparència és la de la responsabilitat. Quan se li ha preguntat pel fet que el PSOE hagi arribat al govern amb el suport de partits de “valors republicans”, ha replicat que el PSOE també els té, i que aquest compromís cívic és diferent de donar suport a la república com a forma de Govern -“es pot defensar la república i no tenir cap valor republicà”-. No obstant això, ha recalcat que el PSOE també és un partit constitucionalista i s’identifica amb la Constitució, que “no estableix cap dilema entre Espanya i monarquia”. “Nosaltres estem en la Constitució i aquí hi ha la monarquia, que no està per sobre de la Constitució sinó a la Constitució”, ha reblat.

Nou comentari