El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC diu que Moncloa “no tenia cap altre camí” que impugnar la moció del 9-N
  • CA

 

El secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, ha defensat aquest dissabte l’anunci del govern espanyol d’impugnar al Tribunal Constitucional (TC) la moció que ratifica els “objectius polítics” de la declaració del 9-N del 2015. “El govern tampoc tenia cap altre camí que recórrer al Constitucional“, ha afirmat Illa en declaracions als mitjans abans de participar al consell nacional de la Joventut Socialista de Catalunya, a Barcelona. “Els polítics podem equivocar-nos però hauríem d’intentar evitar errors que ja s’han comès i que no porten enlloc”, ha advertit Illa arran del text que va proposar inicialment la CUP i que va rebre l’aval al ple dels cupaires, JxCat i ERC –Cs, el PSC i el PPC no van participar a la votació i els comuns hi van votar en contra. En aquest context, Illa ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que aprofiti “la finestra d’oportunitat” que veuen en la reunió de dilluns amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Madrid.

De fet, Illa ha demanat a Torra que “actuï en defensa de tots els catalans, no només d’una part“. I ha insistit en la línia dels darrers dies sobre el contingut de la reunió: “Tothom pot expressar el seu punt de vista”, ha dit. Ara bé, per la via “unilateral”, els socialistes no hi seran. “Podem canviar el marc de convivència entre tots, però té procediments per ser canviat; la unilateralitat no ha portat res de positiu; a partir d’aquí tothom pot fer els seus plantejaments”, ha afirmat llla.

 

Al detall, però, el secretari d’Organització socialista no ha volgut fer “especulacions” del contingut de la trobada. Així ho ha dit en ser preguntat sobre la possibilitat de posar sobre la taula un referèndum pactat. Ha demanat, doncs, que es facin plantejaments que “respectin el marc de convivència”.

Illa no ha detallat tampoc si l’aprovació de la moció d’aquest dijous pot dificultar el diàleg entre presidents però ha insistit que tirar endavant el text, tot i l’advertiment dels lletrats, és un “error“. “Reitera una moció de la legislatura passada, origen d’un camí que no porta enlloc de positiu”, ha afegit. Precisament per això ha justificat també el recurs d’empara que el grup parlamentari PSC-Units ha presentat davant del Constitucional.

 

Al recurs d’aquest divendres, els socialistes argumenten que la moció pretén reiterar els objectius d’una resolució “nul·la” i “inconstitucional”, d’acord amb la sentència del TC sobre el text del 2015. A més, els socialistes considren que el contingut de la moció aprovada és “incomptible” amb la Constitució i l’Estatut, i avisen que l’admissió de la moció vulnera els drets fonamentals dels diputats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa