El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament demana al Govern garantir l’avortament a cada regió del país
  • CA

El Parlament insta el Govern a garantir la realització de la Interrupció Voluntària de l’Embaràs (IVE) als hospitals de referència de cada regió sanitària amb l’objectiu que les IVE’s s’assumeixin des de la sanitat pública i no siguin derivades a centres privats i concertats en tots els territoris. La moció de la CUP sobre el dret a interrompre voluntàriament l’embaràs al sistema sanitari ha estat aprovada majoritàriament per tots els grups del Parlament a excepció de Vox i del PPC.

Una iniciativa que reclama a l’executiu català un reglament que inclogui l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs i impedir que es produeixin objeccions institucionals en la pràctica de l’IVE. La moció de la CUP ha rebut el suport de la majoria dels grups a excepció de Vox i del PPC. Alguns dels punts de la moció han estat acordats amb JxCat i ERC.

A través d’aquesta moció, el Parlament ha demanat aprovar el Reglament de desplegament de la Llei d’universalització de la sanitat a Catalunya, garantir l’accés a l’atenció de salut sexual i reproductiva de les dones i persones embarassades que es trobin a Catalunya, inclòs l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs.

També s’ha reclamat garantir l’existència d’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) autoritzats per realitzar avortaments farmacològics en totes les regions sanitàries; instar al Ministeri d’Educació a impulsar l’article 8 de la LO 2/2010 sobre la formació de professionals de la salut amb perspectiva de gènere en els programes curriculars de les carreres relacionades amb la medicina i les ciències de la salut, incloent la investigació i formació en la pràctica clínica de la interrupció voluntària de l’embaràs; així com generar un espai de referència tant a nivell assistencial com científic en l’acompanyament, la recerca, la formació i la tècnica de l’avortament i, a la vegada, que pugui fer el seguiment, avaluar i incidir en el retiment de comptes de forma independent.

Altres punts de la moció aprovats són els de garantir a tot el territori l’opció d’elecció del mètode farmacològic o instrumental de forma igualitària i que la informació per l’elecció sigui basada en l’evidència, el confort i la tria de la dona, exclusivament; així com combatre els assetjaments per part de grups fonamentalistes contra dones i professionals que accedeixen als centres que practiquen avortaments.

L’únic punt que ha generat més diferències, però que també ha tirat endavant, és el d'”anul·lar, per part del Departament de Salut, els convenis públics o contractes en centres sanitaris on es practiquen objeccions de consciència com a mandat institucional, en molts casos avalades pels patronats dels centres on l’església en forma part”. Aquest s’ha aprovat amb 50 vots a favor, 19 en contra i 64 abstencions.

La moció de la CUP

Laia Estrada, de la CUP, ha destacat que després d’onze anys que s’aprovés la llei per garantir l’avortament, cap Govern “ha integrat la totalitat de la pràctica de la interrupció voluntària de l’embaràs dins de la cartera de serveis sanitaris públics”. Ha apuntat que els hospitals públics “no practiquen interrupcions voluntàries de l’embaràs quirúrgiques o instrumentals”. “Prop de mig miler de dones cada any s’han de veure obligades a desplaçar-se per interrompre el seu embaràs”, ha remarcat, al temps que ha dit que a les zones rurals “la quilometrada és immensa”.

A excepció de Vox i el PPC, la resta de grups ha donat suport a la moció. “Al 2021 no volem ajornar més les necessitats de les dones. Amb la despenalització de l’avortament no n’hi ha prou“, ha remarcat la diputada d’ERC, Jenn Díaz.

Per la seva part, Anna Grau, de Ciutadans, ha assegurat que l’avortament és “un dret molt dolorós però imprescindible”. Ha confessat que ella mateixa va passar per la interrupció voluntària d’un embaràs. “És una experiència que no li desitjo ni a la meva pitjor enemiga o enemic. Ho explico com un acte d’humilitat i de bona fe”, ha afegit.

L’oposició de Vox i PP

Vox ha votat en contra de la moció. Ignacio Garriga, de Vox, ha dit que la moció de la CUP fa “apologia de la cultura de la mort” i ha alertat que el seu partit “donarà la batalla cultural davant l’esquerra. Són un perill per a la societat”, ha avisat a la resta de partits. Eva Parera (PP), del grup mixt, també ha anunciat que votarien en contra de la moció: “No els he escoltat parlar del dret del no nat“.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ... a juliol 22, 2021 | 19:52
    ... juliol 22, 2021 | 19:52
    Folleu de gust i després avorteu.
  2. Icona del comentari de: Lola Casanellas a juliol 22, 2021 | 22:28
    Lola Casanellas juliol 22, 2021 | 22:28
    He pogut sentir la intervenció de l'Eva Parera i reconec que, encara que no sigui el PP en absolut el partit de la meva preferència, ha fet una molt bona defensa de la vida, de l'ètica i de la llibertat de consciència. Recolzo totalment la seva argumentació i he quedat molt decebuda amb les votacions a favor de la proposta de la CUP de partits nacionalistes que sí que han tingut el meu vot des de fa anys.
    • Icona del comentari de: Aneu a cagar a la via pujolistes. a juliol 23, 2021 | 14:21
      Aneu a cagar a la via pujolistes. juliol 23, 2021 | 14:21
      Nou tens ni puta idea del que és l'ètica, això demostra que no tots els independentistes estan al mateix sac. Tu seràs catalana però ets una feixista retrògrada. I que hi hagi 44% de metges objectors es criminal, no poden exercir a la pública, m'hi jugo els ous a que fan avortaments a la privada. Sobren catòlics i falta gent amb seny.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa