El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El mateix líder, els mateixos objectius
  • CA

Els compromissaris socialcristians, que van ser elegits a través de diferents assemblees territorials, aquest cap de setmana estan convocats a ratificar, o no, les tres ponències presentades i l’equip del Comitè de Govern que n’haurà d’executar els eixos troncals durant els propers quatre anys. Unió decideix estratègia i els actors que l’aplicaran. I tant un factor com l’altre estaran marcats per la continuïtat i per la coherència entre ells. És a dir, l’aposta per implicar-se decididament en la política espanyola seguirà essent prioritària, i Duran i Lleida seguirà essent el gran referent politic que liderarà aquesta via, això sí, acompanyat per un equip on noms com el de Josep Maria Pelegrí i el d’Antoni Castellà acumulen pes i per tant posicions en la graella de sortida per al dia després de l’actual líder.

Analitzant les ponències que arriben al congrés, sobta certa insistència i la importància que es dóna a la centralitat política i a la governabilitat a Madrid. El dret a decidir que Artur Mas ha abraçat en el marc del projecte de La Casa Gran, passa ben desapercebut per al d’Unió, però en canvi però Madrid no. Aquí l’actual i la futura cúpula d’Unió hi identifiquen clarament l’objectiu prioritari per aconseguir major poder politic i rèdits d’autogovern per a Catalunya. És una aposta. Com l’és la de la centralitat a què els socialcristians apel•len també insistentment.

Governar a Madrid vs. autodeterminació

Si per centralitat Unió vol dir aposta pel diàleg, per l’entesa, per construir, s’entén l’opció, coherent amb una trajectòria històrica que evidentment no es trencarà en aquest congrés que repetirà líder i full de ruta. Però si per centralitat Unió entèn ambigüitat política, l’aposta potser serà massa arriscada. Això en temps de govern té el seu punt de lògica, però no per sistema durant una ja força llarga etapa a l’oposició, en principi amb recorregut per davant per anar traçant encara durant un cert temps.

La ponència política parla molt de passada del dret d’autodeterminació. S’hi diu que ja hi ha una postura clara en diversos documents ideològics. Però això també es podria afirmar respecte de l’aposta per de governar a Madrid, i bé que aquí s’hi insisteix. Les prioritats, doncs, estan ben clares.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa