El Govern veu en la sentència de Sixena un “greu precedent” per al món de l’art

El Departament de Cultura decidirà accions a emprendre després de l'anàlisi jurídica

El Departament de Cultura ha afirmat que un cop conclosa l’anàlisi jurídica de la sentència d’aquest dijous, que dona la raó a l’Aragó i declara nul·la la venda de les 96 obres d’art de Sixena al MNAC i al Museu de Lleida, la Generalitat, el MNAC i el Consorci del Museu de Lleida “decidiran les accions que cal emprendre, sempre motivades per la protecció i la difusió del patrimoni artístic”. En un comunicat, ha assenyalat la “preocupació” que genera aquest cas al món de l’art pel “greu precedent” que suposa, a partir del qual es pot provocar un “allau de reclamacions”, administratives o judicials similars arreu del món, i desestabilitzar tot el mapa museístic.També ha subratllat que la sentència que els mitjans de comunicació “han rebut hores abans que les parts implicades”, té 132 pàgines i en aquests moments s’està analitzant jurídicament.

El Govern ha apuntat que desconeix per què el Govern d’Aragó “només” ha reclamat les obres a les institucions catalanes i no pas les que hi ha en altres museus, per exemple a Madrid. El departament ha remarcat també que la sentència d’aquest dijous fa referència als Béns mobles adquirits per contracte de compravenda pel MNAC i la Generalitat, que la Guàrdia Civil es va endur de matinada al desembre de 2017, fent ús de l’article 155, del Museu de Lleida. El departament ha recordat que des que les obres són al monestir de Sixena, “se n’ha limitat l’accés del públic i es tem pel seu estat”, ja que el monestir no reuneix les condicions mínimes per assegurar-ne una apropiada conservació. Tant el Departament de Cultura com el Museu de Lleida han reclamat “insistentment” davant del jutge autorització per visitar-ne les instal·lacions i sempre s’ha denegat sense cap motivació.

Comentaris

  Ramon 14/01/2021 6:25 pm
  Hauríem de fingir un robatori. Servar-ho fins que tinguem estat propi. I llavors que demanin hora els baturros.
   Ganxò 15/01/2021 9:56 am
   Company: Dius fingir un robatori ? Si coneixes tot tal com ha nat, és un robatori. El que passa és que no serveix de res dir-ho així. I qui els hi ha donat és el mateix que ha posat que els nostres polítics a la presó. Si es caguen amb la justícia, imagina quantes coses legals poden fer. Si recordes ,amb en Franco, passava el mateix. Per més que diguessis , tot era legal
    Ramon 15/01/2021 11:23 am
    Per descomptat, que per part d'Espanya ÉS un robatori. Jo dic que NOSALTRES, ELS CATALANS, n'hauríem d'haver fingit un altre. Dir-los que ens hi ha entrat el successor d'Erik el Belga i s'ho ha endut tot. O sigui la fórmula ja emprada per algun ajuntament patriota, per no penjar la bandera espanyola l'Onze de Setembre: el dia abans els l'havien "robada" uns xicots que s'havien enfilat la nit abans per la façana.
  fat boy 15/01/2021 3:49 am
  Els passaran la factura per les despeses de mes de cent anys de resturacions i conservacio, amb els seus corresponents interessos?.
  Ganxò 15/01/2021 8:29 am
  Molt poc comentari i força contingut de fons: Una cosa es Ñ amb Aragó i "sus boys " i l'altre ben diferent Catalunya. El TS ja fa temps que ho defineix així. Per altra banda els importa una merda l'art i la cultura, . Ara a alguns " maños" / baturros " els caurà la baba ensenyant allò que han sabut robar . Ves a saber de que presumiran més.
  en fi 15/01/2021 9:09 am
  per obra i gràcia del miguel izeta, i del angel ros, aquest premiat com ambaixador a Andorrra, llàstima que no fos a la Xina. I diuen diuen diuen que al miguel se'l premiarà amb un ministerio
  Ricard 15/01/2021 1:55 pm
  El Departament de Cultura encara no s'ha assabentat de la tradició confiscatoria i expoliadora castellana als territoris conquerits. Molts exèrcits han fet el mateix al llarg de la història. L'arxiu de Salamanca és un altre recent cas.

Nou comentari