El Govern deixa que el toc de queda desaparegui a partir de diumenge

Aragonès diu que les dades i la vacunació ho permeten

El Govern deixarà que el toc de queda desaparegui a partir de diumenge (el toc de queda de dissabte es manté i durarà només fins a mitjanit), segons ha confirmat aquest dimarts el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès. El 9 de maig decau l’estat d’alarma i aquesta mesura es queda sense cobertura legal. També finalitza el confinament perimetral de Catalunya. La decisió ha estat presa en la reunió del consell executiu d’aquest dimarts. Aragonès ha dit que ara es pot “començar una nova etapa” gràcies a la vacunació i les bones dades, però ha fet una crida “a la responsabilitat” a partir de diumenge, quan decaigui l’estat d’alarma. De la seva banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha remarcat que aquesta decisió compleix el compromís del Govern per “aixecar immediatament” qualsevol restricció amb afetació sobre drets fonamentals quan les dades ho permetessin. Aragonès ha justificat el no manteniment del confinament nocturn “d’acord al bon ritme de vacunació i a les dades”, però ha advertit que per “coherència” el Govern “seguirà posant la salut per davant de tot, controlant la transmissió i fent possible una represa gradual a partir de diumenge”.

El vicepresident ha dit que el Govern ha renunciat avui a aprovar un decret llei per continuar amb el toc de queda perquè “el marc de sortida de l’estat d’alarma encara està en debat”. Aragonès ha comentat que “aprovar un decret llei que no has d’aplicar i en un marc d’incertesa a nivell estatal que no garanteix la cobertura i l’efectivitat aconsella esperar una mica”. Aragonès ha admès que ara aprovar un decret quan no fa falta el toc de queda seria “un embolic” que no és necessari. El fet que no hi hagi toc de queda a partir de diumenge no vol dir que s’aixequin totes les mesures sanitàries necessàries per continuar lluitant contra la propagació del virus.

Malgrat l’aixecament del toc de queda, les trobades en domicilis particulars estan limitades a sis persones, segons ha dit la consellera Budó. Per això el Govern haurà d’obtenir la validació del Tribunal Superior de Justícia Catalunya (TSJC) aquesta setmana perquè es tracta d’una limitació del dret fonamental a reunió.

Pel que fa a la decisió del govern espanyol de deixar en mans del Tribunal Suprem validar les restriccions de les comunitats si un jutge les tomba, Aragonès ha dit que la valoraran un cop l’hagin pogut llegir. També ha criticat que el govern espanyol no ho hagi informat primer als governs afectats.

Més informació en breu

Comentaris

  jac mortisen 05/05/2021 8:27 am
  i ara perquè surten aquests dos , si no pinten res .
  Peter smich 04/05/2021 9:51 pm
  Catalunya ja no hi ha ni autonomia ni res, la generalitat només és hi ha estat sempre pur folclore, perquè tots els polítics catalans i el poble en general, no hi ha hagut mai unitat. I els espanyols es fan un fart de riure i s'ens pixan a sobre.
  Català 04/05/2021 3:49 pm
  Aixecareu el toc de queda perquè us ho mana Madrid. I seguireu aixecant-nos la camisa.
   Pajaritu 04/05/2021 8:57 pm
   El Govern aixeca... Claro, Madrid no tiene nada que decir. Qué manía de engañarse uno mismo. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  La mare superiora 04/05/2021 3:20 pm
  No sigueu mentiders, l'allecament el fa el gobierno de España el governet no ho pot fer, no li doneu més competències de las que te.
   Dani_Andreuenc 04/05/2021 10:32 pm
   L' aixequen perque saben que si no ho fan Madrid anira el TC i es clar, aixo de plantar cara...como que no... Traidors de merda.
  josep 04/05/2021 1:25 pm
  Pot ser ja n'hi ha prou d'enganyar a la gent. L'EIXEQUEU PERQUÉ NO TENIU PODER PER MANTENIR-LO, QUE SOU UNA PUTA GESTORIA!!!!

Nou comentari