El futur dels Bombers voluntaris catalans, pendents del Congrés de Diputats

Aquest dijous està prevista la votació per centralitzar els serveis d’emergències

Tots els ulls dels bombers voluntaris i del departament d’Interior enfocaran aquest dijous cap el Congrés de Diputats. S’ha de votar, la proposició de lleper a la coordinació dels serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvament en el marc del Sistema Nacional de Protecció Civil, presentada pel grup Unides Podem-En Comú Podem-Galícia en Comú i tramitada el passat 13 d’octubre. Tot penja d’una esmena, defensada per JxCAT, amb l’objectiu de blindar el sistema d’emergències de Catalunya i protegir, entre altres elements, el cos de bombers voluntaris de la Generalitat. 

Aquesta llei planteja un marc comú per als cossos de Bombers de tot l’Estat. De fet, la iniciativa neix des dels comuns gallecs, on tenen un sistema de protecció civil aliè al català que ha desenvolupat un model propi aprofitant les seves competències. Aleshores, la iniciativa va tirar endavant amb els vots de la formació lila i el PSOE així com PP, Cs i Vox. Els partits independentistes catalans s’hi van oposar i van denunciar la vulneració de competències autonòmiques. També es van mostrar en contra PNB, EH Bildu i BNG. 

El diputat d’Unides Podem, impulsor de la norma, Rafa Mayoral va argüir que la proposició de llei és el “resultat de la lluita de treballadors del cos de Bombers del conjunt de l’Estat” i es feia ressò de reivindicacions que no tenen a veure amb l’eix nacional. Els partits independentistes, però, no ho veuen clar. I no se’n refien. Per això, la diputada de JxCAT, Míriam Nogueras, va presentar una esmena a incorporar per salvar el sistema català. En el sentit, que les reformes de la llei, sobretot en l’àmbit laboral, no s’aplicarien en aquells territoris on tenen un model propi. En el cas que ens ocupa, la Generalitat o el mateix cos de Bombers de la ciutat de Barcelona. 

En conversa amb El Món, dos dels integrants al Consell dels Bombers com a representants dels Bombers voluntaris expliquen a El Món que temen que la llei serveixi per laminar un model d’éxit i arrelat al sistema d’emergències de Catalunya. Al capdavall, és un model mixte que funciona arreu d’Europa. Els Bombers voluntaris, amb reglament propi, mostren la seva preocupació perquè la llei els faria desaparèixer per l’homogenització dels cossos a tot l’Estat. 

Ara bé, si l’esmena prospera, els bombers voluntaris quedarien protegits. De moment, l’esmena té garantida la votació de JxCAT, ERC, PNB, EH Bildu i BNG. Tot indica,  que els diputats de Podem i Comuns així com del PSOE, que haurien parat l’orella als diputats del PSC, defensarien aquesta esmena de seguretat cap a les competències catalanes. Aquest és el compromís inicial. De fet, el passat 5 de novembre el Parlament va condemnar “qualsevol intent de desmantellament” del model català de prevenció, extinció d’incendis i salvament amb els vots de JxCat, ERC, CatECP i la CUP-CC. Cs hi va votar en contra i PSC-Units i PPC es van abstenir. Va ser una  moció, precisament, de JxCat per respondre a la tramitació al Congrés de la proposició de llei d’Unides Podem que planteja aquest marc comú per als cossos de Bombers de tot l’Estat i que els independentistes veuen com una vulneració de competències.

Comentaris

  Fu man Txu 03/02/2021 6:32 pm
  Una cosa mes que es decidira a Madrid i cada dia en son mes. La recentralitzacio es imparable i nosaltres mirant netflix.
  uno que vive en Tabarnia 03/02/2021 4:17 pm
  la generalitat ja te els bombers vent coordinats, (el que falten son medis,) com perque els govern de Ñ hi tingui que possar la má
  Jan-Lluc 03/02/2021 1:02 pm
  Ens cal la independència, no ho veieu encara ? Menys col·laboracionisme i quintacolumnisme i més fer per la independència. Els espanyolistes que ataquen ERC o Junts per Catalunya, ho fan perquè saben que sense ERC o sense Junts per Catalunya i altres llistes independentistes... no hi haurà independència.

Nou comentari