El Congrés tramitarà la proposta de Podem de despenalitzar els delictes d’expressió amb el suport del PSOE

La proposició obté el suport d'independentistes i sobiranistes i l'oposició de PP, Vox i Cs

El Congrés tramitarà la proposició de llei d’Unides Podem per despenalitzar els delictes d’expressió. La iniciativa ha obtingut el suport del PSOE, d’independentistes i sobiranistes. El text planteja derogar els delictes contra la corona, contra els sentiments religiosos o d’escarni públic, les ofenses o ultratges de paraula, per escrit o de fet a Espanya, les seves autonomies o símbols i emblemes, les injúries a institucions de l’Estat i l’enaltiment del terrorisme. El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha defensat que són “delictes obsolets” i que cal “modernitzar un Codi Penal amb rèmores franquistes” perquè “mai cap raper o artista acabi a la presó per dir el que alguns no volen sentir”.Asens ha recordat els casos de Pablo Hasél o Valtònyc i ha dit que amb la reforma “Espanya s’assemblarà més a Europa i serà més lliure”. Unides Podem va registrar la proposta en solitari al febrer en plena polèmica pel cas de Hasél poques hores després que la Moncloa anunciés la intenció del Ministeri de Justícia de revisar delictes relacionats amb la llibertat d’expressió.

El PSOE, que va votar en contra l’octubre de 2020 de la proposta d’ERC de despenalitzar les injúries a la corona, dona suport a la iniciativa del seu soci de coalició. El diputat del PSOE Odón Elorza ha defensat que delictes d’opinió estan “desfasats”, ja que “la realitat actual ha canviat” i cal “acomodar el Codi Penal”. “No es tracta de concedir impunitat”, ha afirmat el diputat socialista, que ha negat que es pugui generar “desprotecció”. Elorza ha dit que el PSOE no està d’acord amb la totalitat del text d’Unides Podem, però s’ha mostrat a favor que es pugui tramitar per fer una “revisió” de les penes que acompanyen aquests delictes.

La diputada d’ERC Carolina Telechea ha dit que la iniciativa és un “bon inici” però ha remarcat que encara està vigent la ‘llei mordassa’ i hi ha independentistes condemnats per sedició. Telechea ha criticat que l’Estat espanyol “persegueixi la dissidència política i coarti drets i llibertats a cop de Codi Penal” en el que ha titllat de “democràcia ‘low cost'”. El diputat de JxCat Josep Pagès ha recordat que Espanya ja ha rebut “uns quants revessos d’Europa” per no respectar la llibertat d’expressió. El diputat de la CUP Albert Botran també ha esmentat a Hasel i Valtònyc i ha denunciat que estiguin a la presó i a l’estranger. El PNB, EH Bildu, el BNG i Més País també s’han mostrat a favor de la iniciativa.

La dreta espanyola, en contra

La diputada del PP Edurne Uriarte ha expressat l’oposició del PP i ha acusat Unides Podem de “perseguir la impunitat” de persones que “ataquen símbols nacionals, institucions, els sentiments religiosos dels espanyols o fan apologia del terrorisme”. Segons els populars, “la llibertat d’expressió està plenament garantida”. També s’hi ha mostrat en contra Vox i Cs.

Nou comentari