El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El CDR anuncia que “el poble ha pres” la presó Model, “la nostra Bastilla”
  • CA
Persones a l'interior de la Model
Persones a l’interior de la Model | QUICO SALLÉS

 

 

El Comitè de Defensa de la República (CDR) ha”pres aquesta tarda, unes dues hores abans de la manifestació, la Presó Model de Barcelona. De fet, l’anunci de l’acció ha estat clar:  “el poble ha pres la Model”, a la que es refereix com “la nostra Bastilla”.

 

En un missatge breu, el CDR diu que la Model “ha estat la presó més emblemàtica de Catalunya fins fa ben poc, i hi han passat gran part dels represaliats catalans més recordats del franquisme i transició: Puig Antich, Xirinacs, Tarradellas i tants d’altres”. A través de les xarxes socials, el CDR fa una crida: “Necessitem el màxim de gent possible per assegurar l’entrada d’Entença”.

 

En breus instants, unes 400 persones s’hi han concentrat desplegant diverses pancartes reclamant la Llibertat dels Presos Polítics i la República. “Aturem la repressió, activem la solidaritat”; “Som poder popular, República ARA!”; “Fora la dictadura espanyola”; “Exigim República”; “Som un poble combatiu” o llaços grocs per tot arreu han estat les consignes amb què s’ha redecorat l’històric presidi barceloní. 

 

 La intenció dels convocants es quedar-s’hi fins que siguin alliberats els presos polítics i retornin els exiliats. De fet, ja han organitzat un sopar popular i l’ANC els ha subministrat l’esmorzar. Alguns nanos jugaven amb la pilota al pati i majoritàriament, la gent tafanejava tots els racons de la presó (cel·les, menjador o la biblioteca) amb el mòbil a la mà i sotmesos a l’imperi del selfie. 

 

Després han desistit ja que la gent ha ficat traves com mobles o papereres en les guies per evitar el tancament de les portes. Algun membres dels guies es queixaven de l’acció i proposaven als activistes a “anar a fer el mateix a Lledoners”. Els serveis de seguretat han avisat als Mossos que a tocar de les set del vespre encara no s’hi havien personat. Un cop “presa” la Model centenars de persones hi van entrant i aprofiten per visitar amb calma i curiositat el centre penitenciari clausurat pel Govern de Carles Puigdemont, sota la direcció del vicepresident Oriol Junqueras i l’aleshores conseller de Justícia, Carles Mundó.

 

La reivindicació és pacífica i sobretot simbòlica. Tot i que en els primers moments s’han viscut moments de tensió, quan membres de la seguretat privada del centre han intentat tancar les portes amb gent a dins, les coses s’han atemperat. Els guies treballadors de la presó s’ho agafen amb filosofia. Mentre expliquen que “no passa res” altres truquen a les famílies per avisar-los que “no arribaran a sopar”. Milers de persones s’han passejat per la presó, entre ells, el president Quim Torra acompanyat de la parella de Carles Puigdemont, Marcela Toppor.

 

 

 

En un altre piulada, el CDR assegura que la Model “ha estat i serà un símbol de resistència republicana”. És “per això i més hem ocupat #LaNostraBastilla, per reclamar #LlibertatPresosPolítics i per proclamar que #ExigimRepública i advertir que no ens conformem amb les molles, sinó que volem el pa sencer!”

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa