El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El bloc unionista i CSQP s’uneixen per reclamar els detalls de la desconnexió
  • CA

 

PSC, C’s, PP i CSQP volen conèixer tots els detalls de la desconnexió. El grup parlamentari socialista ha presentat una moció sobre les actuacions del Govern de la Generalitat per preparar “una eventual secessió”, amb el suport de C’s i PPC. El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, ha demanat a l’executiu que expliqui tot el que està fent per tenir a punt la independència.

 

El dirigent socialista ha recordat que, durant la qüestió de confiança del setembre, Carles Puigdemont va assegurar que a finals de juny de 2017 estaria tot preparat per a una desconnexió amb plenes garanties. En aquest sentit, el PSC ha instat l’executiu a explicar en un termini de 15 dies “tota la informació relativa a l’eventualitat secessió de Catalunya”.

Com era d’esperar, la moció ha estat tombada pels vots de JxSí i la CUP: 63 vots a favor (C’s, PSC, CSQP i PPC), 69 en contra (JxSí i CUP), i cap abstenció. El text que ha presentat Pedret havia rebut el suport directe del PP, ja que el PSC hi ha inclòs una esmena del grup parlamentari que lidera Xavier García Albiol. Els populars demanaven un balanç de les actuacions de Diplomat i del Diplocat.

 

Al seu torn, i durant les seves intervencions, C’s i CSQP han exposat certes discrepàncies amb la moció del PSC, però han acabat votant-hi a favor. El bloc espanyolista, amb el grup parlamentari dels Comuns al costat, s’ha unit de nou en contra del bloc independentista.

 

Carles Puigdemont surt del saló de plens després de la seva intervenció en la qüestió de confiança | Jordi Borràs

Els “unionistes” de CSQP

 

El president del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, ha afirmat que “ni Catalunya no és una colònia ni estem en cap dictadura. El camí cap a un referèndum pactat serà llarg i complicat”, alhora que ha argumentat que el seu grup votarien a favor de la moció per afavorir la transparència.

 

Al seu torn, el portaveu de la CUP Carles Riera ha mostrat la seva “tristesa” per les paraules de Rabell: “Es posicionen inequívocament al bloc unionista. Vostès sabran el que fan”. A això, i fora de micròfon, Rabell ha rigut amb sarcasme i ha afegit: “Vostès també!”.

 

Mentrestant, Riera ha argumentat el No de la CUP a la moció del PSC, i ha justificat que els anticapitalistes estan plenament compromesos perquè el Parlament compleixi el mandat democràtic del 27-S: “Vetllarem perquè el Govern compleixi els acords d’aquesta cambra, i perquè es compleixi la legalitat més generadora de drets”.

 

El president del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, intervenint al ple del Parlament el 22 de febrer del 2017 | ACN

 

Preparació, execució i conseqüències

 

La moció tombada pel Parlament instava al Govern a posar a disposició de la cambra “tota la informació de la que disposi” l’executiu relativa a l’eventualitat d’una secessió de Catalunya respecte de la resta d’Espanya, els seus actes de preparació, la seva execució i les seves possibles conseqüències en qualsevol àmbit.

 

A més, la moció exigia que el Govern presentés en el termini de dos mesos una memòria escrita amb tots els textos legals o esborranys en preparació que tinguin relació amb la desconnexió, així com qualsevol informe, estudi, assessorament, pla de contingència o d’actuació.

 

Pedret ha defensat des del faristol que el Govern hauria d’informar dels detalls de la desconnexió. Com era d’esperar, el bloc independentista manté aquestes informacions blindades per evitar impugnacions del Tribunal Constitucional i de l’Estat espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa