Draghi reclama als governs que absorbeixin el xoc de la crisi augmentant el deute

L’expresident del Banc Central Europeu Mario Draghi ha advertit als governs europeus que han d’absorbir el xoc de la crisi del covid-19, encara que signifiqui un augment del deute ja que l’alternativa és una “destrucció econòmica permanent“. En una carta publicada al ‘Financial Times’, Draghi assegura que les institucions han de protegir l’ocupació i la capacitat productiva cancel·lant el deute del sector privat i mantenint els ingressos per les famílies afectades. Segons ha dit, cal una mobilització “completa i immediata” dels sistemes financers per pal·liar una crisi que és “una tragèdia humana de proporcions bíbliques”. 

Els bancs han de prestar diners a les companyies a cost zero i el capital ha de ser proporcionat pels governs en forma de garanties. “El cost d’aquestes garanties no hauria de basar-se en el risc del crèdit de l’empresa que les rep, sinó que hauria de ser zero independentment del cost del finançament del govern que les emeti“, ha dit Draghi, que va deixar la presidència del BCE a l’octubre.

“Els nivells de deute públic molt més elevats es convertiran en una característica permanent de les nostres economies i aniran acompanyats de la cancel·lació del deute privat“, ha apuntat.

Nou comentari