Detecten irregularitats als reconeixements mèdics als detinguts pels aldarulls postsentència

L'Observatori del Sistema Penal ho ha denunciat i Justícia ha obert investigació a petició de la defensa d'un dels casos

L’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans ha denunciat irregularitats en els reconeixements mèdics a les 22 persones empresonades pels aldarulls dels dies posteriors a la publicació de la sentència de l’1-O. Fonts de l’organització han explicat que en les visites que van fer als 22 empresonats van constatar, d’una banda, que “tots els reconeixements mèdics van ser amb presència policial”, fet que hauria condicionat les declaracions dels afectats, i, de l’altra, que “els metges no van preguntar per l’etiologia de les lesions”. Des del Departament de Justícia s’ha confirmat que arran de la queixa d’un advocat s’ha obert investigació per aclarir un dels casos.

Justícia indica que, en concret, el que s’intenta determinar és si els forenses van actuar d’acord amb l’anomenat protocol d’Istanbul. Aquest protocol impedeix que la policia estigui present en els reconeixements mèdics que es fan després de les detencions, quan els afectats passen a disposició judicial. Segons aquest protocol, la presència policial pot coaccionar el detingut, que podria tenir por de represàlies si denuncia que ha estat maltractat per la policia.

D’altra banda, des de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans també s’ha volgut subratllar que 19 dels 22 empresonats pels aldarulls postsentència ja han estat deixats en llibertat, però que encara queden 3 persones empresonades, totes elles d’origen estranger. Es tracta, segons l’entitat, de 3 persones molt joves que porten més de 3 mesos empresonades al centre penitenciari de Puig de les Basses.

Nou comentari