El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Van den Eynde: ”La immunitat comporta la nul·litat de la sentència”
  • CA

“Ens han donat la raó”. Així ha començat la valoració de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que atorga la immunitat a Oriol Junqueras d’avui el seu advocat, Andreu Van den Eynde. Una situació que, al seu parer, obliga a deixar Junqueras al carrer. L’advocat també ha assegurat que “la immunitat que atorga el TJUE comporta la nul·litat de la sentència del procés”.  Una situació que obliga a deixar en llibertat tots els presos condemnats per Manuel Marchena arran del Primer d’Octubre.

“La sentència és clarísssima i indiscutible”, ha remarcat el lletrat a la sortida de Lledoners on aquesta tarda ha visitat els seus clients, Junqueras i Raül Romeva. “La sentència és incompatible amb l’essència de la immunitta”, ha afegit. En aquest marc, Van den Eynde subratlla que hi ha una part de la sentència, en concret el paràgraf 93, que detalla els “efectes reflexos” de la immunitat basats en el respecte al dret de la Unió i la protecció del Parlament Europeu. Un d’aquests “efectes reflexos” és que la “immunitat comporta de facto la nulitat de la sentència” i extèn els seus efectes a qualsevol àmbit parlamentari.

En base la “doctrina Junqueras” que ha forjat el TJUE, Van den Eynde, ha avançat que aquest matí ja ha presentat un escrit demanant afegir la sentència a l’incident de nulitat presentat la primera setmana de novembre. Un escrit que reclama l’alliberament immediat de Junqueras i determinar que no podia ser condemnat tal i com van advertir el 29 d’abril. De tota manera, el defensor del líder d’ERC també presentarà ara els seus “arguments” en l’incident de “discussió” que aquest migdia ha obert la sala segona del Suprem i que dóna cinc dies a les parts per què formulin al·legacions. 

 

Tot i que l’advocat ha destacat que Junqueras no vol fer prospeccions de futur, sí que ha assenyalat que “l’Estat no pot anar més enllà en la violació de drets i llibertats”. Per això, opina que l’Advocacia de l’Estat “ens ha de donar la raó”. “No imagino l’Estat espanyol mantenint-se indefinidament en la violació dels drets humans”, ha insistit. “La nulitat implica que no hi ha condemna”, ha argüit, i perquè “s’ha destruit el títiol jurídic que manté la gent a la presó”.  “És una raó tècnica”, alerta Van den Eynde més enllà de la valoració política del conficte que “comporta l’anulació de totes les condemnes”.

En el supòsit que el Suprem mantingui Junqueras a la presó i faci seus els arguments de la Fiscalia, l’estratègia de Van den Eynde davant una “situació inèdita” serà “recórrer, recórrer i recórrer” fins arribar de nou a Europa, a través del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa