El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Estat decideix que no es podrà sortir de Catalunya entre el 23 de desembre i el 6 de gener
  • CA

Una decisió presa a Madrid aquest dimecres a la tarda marca que no es podrà entrar i sortir de Catalunya entre el 23 de desembre de 2020 i el 6 de gener de 2021. Ni de Catalunya ni de cap altra autonomia de l’estat. Ho ha decidit el govern espanyol i amb els representants de les comunitats autònomes al Consell Interterritorial de Salut, en una votació en què el govern català s’ha abstingut. O almenys això és el que ha anunciat amb contundència el ministre de Sanitat, Salvador Illa, tot just un moment abans de dir que sí que es permetran els desplaçaments si són per anar a veure un familiar amb motiu de les festes de Nadal. Tot plegat, una decisió en la qual el govern català s’ha abstingut.

Això passava hores després que la Generalitat anunciés el seu propi pla de Nadal acordat al Procicat. En el mateix consell s’ha decidit restringir les reunions a un màxim de 10 persones excepte si viuen al mateix domicili i no se superen els dos grups de convivència com a máxim. A més, segons estableix l’acord, s’ha fixat el toc de queda a la 1:30 els dies 24 i 25, si bé només si s’està tornant al domicili, mesures coincidents amb les preses a Catalunya. 

El govern català s’ha abstingut en aquesta votació tot i que el ministre de Sanitat, Salvador Illa ha destacat “l’ampli nivell de consens”. Fonts de la conselleria de Salit asseguren que no se sent interpel·lats pel Consell Interterritorial de Salut i que es basaran en els seus propis plans de Nadal i de desescalada. Subratllen que el lloc de decisió sobre aquestes qüestions és el Procicat i la Generalitat, i no pas el consell interterritorial.

“És un acord molt important i de consens ampli, resultat de la feina coordinada entre el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes que farà que aquestes festes siguin diferents. I és que no només es tracta e celebrar unes festes diferents sinó de celebrar moltes festes més”, ha dit en roda de premsa la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, després del ple, en declaracions recollides per l’agència Europa Press.

Les excepcions per anar a veure la famíia

El punt que limita les entrades i sortida de cada comunitat durant les festes nadalenques, però, conté una contrapartida que ha provocat desconcert entre els mateixos periodistes durant la roda de premsa: es permetran els desplaçaments justificats per algun dels motius previstos en la normativa general de les restriccions–com anar a treballar o per alguna activitat essencial– i s’hi inclou una altra excepció: es podrà fer el desplaçament per anar a reunir-se amb algun familiar o persones properes amb motiu de les festes de Nadal, que sembla el principal motiu per a la mobilitat que es vol evitar.

 Tot i aquesta contradicció, Illa ha considerat que “queda de manifest que per Nadal ens quedem a casa per celebrar les festes amb els nostres i només es faran els moviments imprescindibles”. Preguntat per una periodista com es controlarà si la gent va a veure familiars quan es desplaci, ha respost que es confiarà “en la responsabilitat de la gent”. A més a més, i en vista de l’evolució de la situació, les comunitats podran establir que aquesta darrera mesura només s’apliqui alguns dies i no s’aplicarà ni a les illes Balears ni a les Canàries per raó de la seva insularitat.

En cas que els residents de centres residencials sociosanitaris surtin durant més temps per raó de les festes, aquesta sortida quedarà limitada a un únic domicili i mantenint una bombolla de convivència estable. A més, es recomana que quan torni es faci una prova de diagnòstic d’infecció i que durant els dies següents es prenguin totes les mesures de vigilància i prevenció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa