Cuixart avisa: “Si s’imposa la disputa estèril entre partits, no compteu amb Òmnium”

Depenent de les decisions polítiques que es prenguin, les conseqüències per a les institucions, els partits i la societat civil poden ser irreversibles”, alerta

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat durant l’acte Fem-nos lliures! de l’entitat, que, “depenent de les decisions polítiques que es prenguin, les conseqüències per a les institucions, per als mateixos partits i sobretot per a tota la societat poden ser irreversibles”. Cuixart, que ha assistit a l’acte fent ús d’un permís penitenciari, ha afirmat que “la societat civil, passi el que passi, seguirà dempeus lluitant”. “No correspon a Òmnium marcar els tempos de la legislatura ni com ha de ser la conformació de govern”, ha advertit, “però mentre seguim amb l’atzucac polític, la repressió segueix i les desigualtats s’aguditzen”. Acompanyat dels membres de la Junta Nacional i les juntes territorials de l’entitat, el president d’Òmnium ha demanat als partits sobiranistes que “es recuperi el sentit d’estat i la generositat”, i els ha instat a abandonar “les dinàmiques de desgast i hipertacticisme, perquè tots els espais i instruments són útils si són reconeguts per tothom, però ens debiliten i perden el sentit si s’utilitzen com a arma llancívola”.

En aquest sentit, ha deixat clar que Òmnium “no caurà en actituds populistes antipartits”, tot i que, sovint, “avergonyeixen els insults i linxaments a companys de lluita que són a l’exili o a la presó”. “Prou, de debò, prou!”, ha exclamat, i ha avisat: “Si s’imposa la disputa estèril entre partits, no compteu amb Òmnium”. “Davant tants reptes i emergències de país, fem una crida nacional que ha d’anar acompanyada d’una estratègia compartida per la llibertat del país, que inclogui tots els matisos”, ha demanat Cuixart. “Enfront d’un estat que per impedir l’autodeterminació de Catalunya ha escollit la repressió, retrobem-nos en la lluita compartida pel dret a decidir-ho tot”, ha sentenciat.

Després de 1.304 nits a la presó i de tornar a deixar clar que ni la presó ni la repressió mai no seran un límit, el president de l’entitat ha afirmat: “Si volem assolir els reptes que tenim com a país, si volem aixecar-lo, si volem garantir que aquesta crisi no deixa ningú enrere o assegurar el futur de la llengua, (…), hem de ser conscients que res, absolutament res, no serà possible si no aconseguim que les nostres institucions siguin sobiranes”. Per això, davant d’aquesta triple crisi, fa una crida: “Recosim-nos com un sol poble”. “Teniu el nostre compromís de seguir fent xarxa amb les entitats que sou aquí, per assolir els reptes inajornables de país que hem presentat avui”, ha recordat a les més de 200 autoritats del país, representants de partits, entitats i mitjans de comunicació que han estat convidats. A tots ells, Cuixart també recordat que “la República catalana és un projecte d’oportunitats, que només té sentit si es defensa a les urnes, però es comparteix al carrer”, i ha remarcat que “davant dels cants de sirena dels indults o les reformes del codi penal, l’amnistia és l’única solució global per poder afrontar una resolució democràtica del conflicte polític”.

L’acte Fem-nos lliures d’aquest dimecres, en què Òmnium ha anunciat quin seria el seu plantejament durant els pròxims anys, ha comptat amb una destacada representació d’autoritats, representants de partits polítics i membres de la societat civil i sindicats. Entre d’altres, la presidenta del Parlament, Laura Borràs; l’expresident Quim Torra; dirigents d’ERC, com Pere Aragonès, Marta Vilalta i Roger Torrent; de JxCat, com Francesc de Dalmases, Gemma Geis i Albert Batet; de la CUP, com Carles Riera i Dani Cornellà; dels Comuns, com Marc Parés; de Demòcrates de Catalunya, com Antoni Castellà; representants sindicals i patronals com Javier Pacheco (CCOO), Camil Ros (UGT), David Caño (USTEC.STEs), Joan Caball (Unió de Pagesos), Xavier Panés (Cecot), Miquel Camps (PIMEC) i Mònica Roca (Cambra de Comerç de Barcelona); la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; i membres del Futbol Club Barcelona (FCB), l’AMI, la Plataforma per la Llengua, les ECAS, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, del Grup Enciclopèdia Catalana, l’Ateneu Barcelonès, el Primavera Sound, Irídia, l’Institut Català Internacional per la Pau, la Taula del Tercer Sector i el Sindicat de Llogateres, entre d’altres. 

Comentaris

  Avi. 13/05/2021 4:47 pm
  Soc soci d'Omnium d'ença la seva fundació, ja fa un grapat d'anys. I si mai arriba a esdevenir un partit polític (Cosa que de cap de les maneres desitjo) em donaré de baixa.
  Pajaritu 13/05/2021 9:53 am
  Huiii... Qina por.... ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  Jaume 13/05/2021 9:38 am
  Te mes sentit d'estat aquest home sol, que tota la penya de mediocres infantils que lideren els partits.
  Manel765 13/05/2021 9:21 am
  Ultimament Omnium està més per enderrocar el rei espanyol i instaurar una república espanyola que per la independència (o fins i tot la cultura!) de Catalunya. Per això me'n vaig donar de baixa. O sigui que lliçons d'Omnium, les mínimes.
  Tomppa 13/05/2021 8:40 am
  Qui coi es o creu que es ? Quin fastic ...
  Abstenconista 13/05/2021 8:35 am
  Doncs jo no crec que sigui possible. Massa egos, massa rancúnies, massa partidismes. massa ambició personal. Després de més de 30 anys sense votar (però no vaig abandonar l'activisme), vaig comèter l'error de tornar a fer-ho. I la decepció ha estat majúscula. Tranquils, que no hi tornaré.
  Lisa 13/05/2021 8:34 am
  Gran Cuixart!!!
  A. M 13/05/2021 7:03 am
  Bravo Cuixart!!!
  Luisnomeacuerdo 13/05/2021 12:08 am
  El fascista independentista caradecuervo en plena faena de adoc de la parroquia groc y mientras tanto el pastelero loco con el traductor de Google a pleno rendimiento. Son más tiernos que winii de pooh.
  Vendetta 12/05/2021 11:19 pm
  No censureu
  Vendeta 12/05/2021 10:14 pm
  Paraula de covard botifler, calla y torna a la teva cela desgraciat esclau de chimpanyol
  Òmnium és ERC 12/05/2021 9:15 pm
  I erc vos ha fet tan estèrils com erc. #VullVotar
  Ni hi comptem, ni hi comptarem 12/05/2021 9:10 pm
  Amb Òmnium fa molt que no hi comptem. Si més no des que es va morir la Muriel i es va convertir en un annex d'ERC, a més de legitimar la cooficialitat del castellà, cosa que la Muriel mai va fer.

Nou comentari