El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El coronavirus paralitza la capital d’Europa
  • CA

Era dilluns a la tarda, quan era a punt d’inaugurar-se el plenari del Parlament Europeu que, extraordinàriament, es celebrava a Brussel·les en comptes d’a Estrasburg. Una nota de premsa anunciava la intervenció als debats dels eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí. Dues hores després, un altre comunicat deia breument que s’acabaven de “suspendre els debats d’avui”. No, no tenia res a veure amb la immunitat dels polítics catalans, pendent de resoldre. També es cancel·lava el sopar groc de l’Assemblea Nacional Catalana a Brussel·les, previst per a la propera setmana… Tenia que veure amb les mesures preventives que les institucions europees havien posat en marxa davant del contagi del coronavirus a Europa.

Així, un comunicat de l’Assemblea Exterior de l’ANC a Brussel·les advertia que, “a causa de l’evolució de la crisi amb el coronavirus” es decidia “ajornar el dinar groc per a més endavant”. El dinar, que s’havia de celebrar el proper 22 de març, estava “dedicat a les dones preses, exiliades i represaliades”. També es va informar mitjançant el compte de Twitter de l’ANC a Brussel.les, ja que el vídeo anunciant l’esdeveniment havia tingut 1.400 reproduccions. La piulada deia “AJORNAT! A causa de l’evolució de la crisi del coronavirus, a la reunió mensual hem decidit ajornar el dinar groc per a més endavant. Us comunicarem pròximament si es farà devolució de les entrades pagades o es reservaran per al moment en què es faci”. Aquesta crisi sanitària no afecta, de moment, la Setmana Cultural Sant Jordi, que es prepara des de la Delegació de Catalunya i la de les Illes, el Casal Català i la Institució Joan Fuster, principalment. Està prevista per a la setmana del 20 al 26 d’abril. A hores d’ara tampoc des del Consell per la República, amb seu a Waterloo, i a la Delegació de Catalunya, hi ha previst cap cancel·lació d’actes o reunions.

El president del Parlament Europeu, David Sassoli

Mentrestant, a la sessió plenària del dimarts del Parlament Europeu, el president David Sassoli decidia autoimposar-se un confinament de 15 dies perquè el cap de setmana anterior l’havia passat a Itàlia amb la família. Va presidir la sessió des de casa, sent conseqüent amb les mesures dictades pel govern italià dirigides també a tots els eurodiputats. “El nou consell introduït pel govern italià estén l’àrea protegida a tot el territori nacional. Això té conseqüències importants per al comportament dels eurodiputats italians. Per aquest motiu he decidit, després d’haver estat a Itàlia el darrer cap de setmana, com a precaució, seguir les mesures indicades i exercir la meva funció de president des de casa meva a Brussel·les per complir els 14 dies indicats pel protocol sanitari”, explicava. I afegia que el “COVID-19 obliga a tothom a ser responsable i prudent. És un moment delicat per a tots nosaltres”.

Passades les vuit del vespre de dimarts, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el president del Consell, Charles Michel, van comparèixer en roda de premsa per presentar les quatre prioritats per lluitar contra el coronavirus, amb l’absència de Sassoli. Ambdós van remarcar la necessitat d’un “enfocament europeu conjunt i d’una estreta coordinació amb la Comissió Europea”. A més, els ministres de Sanitat i de l’Interior s’han de consultar diàriament per “garantir una coordinació adequada i tenir com a objectiu una orientació europea comuna”.  El més important, però, és l’impacte econòmic, que ja està afectant negativament l’espai europeu. Així, explicava Michel, durant la reunió es van intercanviar informació i pràctiques i es van identificar quatre prioritats. La primera consisteix a limitar la propagació del virus amb mesures basades en consells científics i mèdics. S’ha insistit que “les mesures han de ser proporcionals perquè no tinguin conseqüències excessives per a la nostra societat”. En segon lloc, es va tractar el subministrament d’equipament mèdic, prevenint l’escassedat. La Comissió va informar que continuarà el seu compromís amb la indústria i amb les contractacions públiques conjuntes. A més, té la intenció de comprar equips de protecció personal a través del Marc de Protecció Civil-RescEU. “S’ha de garantir que el mercat interior funcioni correctament i s’eviten els obstacles injustificats” deia Michel, a més prestar una “atenció especial a les màscares i els respiradors”.

Charles Michel (ACN)

El tercer punt es referia al esforços en la recerca d’una vacuna. La Comissió ja ha mobilitzat 140 milions d’euros de fons i ha seleccionat 17 projectes per a la investigació. Per acabar, va insistir a “afrontar les conseqüències socioeconòmiques”, en particular el “suport a les PIME i sectors afectats específics i als seus empleats”. A més, “caldrà una aplicació flexible de les normes de la Unió, en particular pel que fa a l’ajut estatal i el Pacte d’estabilitat i creixement”, afegia Michel. No era gens d’estranyar. L’alarma generalitzada del coronavirus ha aconseguit paralitzar les institucions europees. La suspensió del plenari, com hem vist, seguia la decisió inicial de no traslladar el ple a Estrasburg, com és habitual, per no desplaçar milers de funcionaris i eurodiputats fins a la ciutat francesa. La Presidenta von Der Leyen va elevar fa una setmana a “moderat alt” el risc del coronavirus, establint un Centre de Coordinació de la Resposta a Emergències per controlar aquesta alarma sanitària.

A més, la passada setmana, el Parlament també va adoptar altres mesures, com suspendre tots els actes paral·lels que no formen part de la feina diària dels parlamentaris i prohibir l’entrada als visitants durant tres setmanes, prorrogades ahir fins a finals d’abril. D’altra banda, als periodistes se’ls exigeix ??que signin una declaració de responsabilitat confirmant que no han viatjat a cap dels països de risc durant les darreres setmanes cada vegada que entren al Parlament. Aquestes mesures impliquen també la reorganització de la sala del plenari per a les votacions, on s’ha de deixar una distància entre els seients dels diputats. El president va explicar que “la decisió de celebrar la sessió a Brussel·les es va prendre amb l’esperit i la intenció de donar continuïtat a la feina de Parlament” i va afegir que “hem de fer el que estigui a les nostres mans per assegurar la continuïtat de les tasques legislativa i pressupostària, les decisions per lluitar contra el COVID-19, així com el suport a l’ocupació i l’economia, molt afectats en aquests moments”. Per concloure, va assenyalar que “hem d’honorar el nostre mandat parlamentari i retre homenatge a tots aquells a Europa i a tot el món que estan duent a terme el seu deure diari de contenir l’expansió de la malaltia”.

El Parlament ha donat permís a tots els eurodiputats fins el 23 de març, mentre s’habiliten les sales i el plenari amb un seient de distancia entre cada diputat. S’han suspès totes les reunions de treball, conferències i comitès. D’altra banda, els assistents i funcionaris treballaran des de casa fins a que es prenguem altres mesures.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen | ACN

A causa de la propagació de la malaltia, la Conferència de Presidents -president del Parlament i líders polítics- també va modificar el calendari d’activitats del Parlament Europeu per a les properes setmanes. L’objectiu és permetre exercir les seves funcions bàsiques –poders legislatius i pressupostaris, sessions plenàries i reunions dels òrgans de govern– alhora que compleixi el deure d’atenció i protecció dels seus membres i personal. “El Parlament Europeu vol romandre obert i operatiu però necessitem prendre totes les mesures de precaució necessàries i reduir les activitats al mínim”, va explicar David Sassoli. A la darrera sessió, els eurodiputats avaluaren amb la Comissió i el Consell l’evolució del coronavirus i discutiren com garantir la coordinació en la resposta europea per mitigar l’impacte sanitari, econòmic i social. Així, els líders de grup van adoptar dimarts un calendari revisat de les activitats parlamentàries, després de les mesures de precaució adoptades per contenir la propagació de COVID-19. Malgrat tot, Sassoli va dir que el Parlament continuarà treballant per exercir les seves funcions. “Cap virus pot bloquejar la democràcia”.

A més de fer un “homenatge als treballadors sanitaris que lluiten contra el COVID-19”, les mesures acordades al Parlament es resumeixen en kits de diagnòstic, màscares i màquines respiratòries que s’han de produir a la UE i oferir-se per la seva compra als Estats membres; i destinar més fons per a la investigació del virus. La comissària per a Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, va indicar que és una emergència de salut pública que canvia a gran velocitat. “Els països han de concentrar-se en contenir el virus per frenar la seva extensió, de manera que els sistemes sanitaris puguin afrontar-lo i limitar així a l’màxim el seu impacte en l’economia i la vida social”, afegia. Alguns eurodiputats van reclamar un mecanisme comú per a l’avaluació de riscos, per assegurar que s’apliquen les mateixes mesures a àrees amb un risc equivalent. També hi va haver referències a la necessitat de comptar amb normes comunes per accedir a l’espai Schengen. Aquesta és una de les principals preocupacions de la Unió Europea: que se suspengui la llibertat de circulació a ciutadans de tercer països.

L’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides

Pel que fa als canvis aprovats, la sessió parcial d’abril del Parlament, prevista del dilluns 30 de març fins el dijous 2 d’abril, tindrà lloc el dimecres 1 d’abril a la tarda i el dijous 2 d’abril al matí. Totes les activitats programades per a la setmana a partir del 16 de març seran ajornades o cancel·lades mentre que la setmana a partir del 23 de març, de moment, es manté sense canvis.

No ha sigut només el Parlament qui ha pres mesures de precaució. El Consell d’Afers Exteriors per al dijous 12 de març s’ha cancel.lat i les noves dates de la reunió del Consell encara no es coneixen. A això se sumen altres mesures preses pel Consell Europeu, també fa uns dies, com suspendre les visites i minimitzar les reunions. Va ser un cas de contagi el que va alarmar el Consell a Brussel·les provocant la cancel·lació de la reunió d’ambaixadors després que es descobrís un positiu per coronavirus. Tots els representants van ser cridats a fer-se la prova si se senten malament i a posar-se en quarantena durant un període de dues setmanes en cas de positiu. No obstant això, no va ser un d’ells qui es va contagiar sinó un oficial de migració que treballa al Consell i amb qui els ambaixadors s’havien reunit durant quatre dies per discutir sobre la crisi Grècia-Turquia. Un correu electrònic iintern avisava que “qualsevol que hagués estat en contacte proper -almenys durant 15 minuts i a una distància de menys de dos metres amb aquesta persona- havia de ser identificat” i afegia que el Consell estava “tancant les àrees de treball en què aquesta persona havia estat present per netejar-degudament”. A la resta d’ambaixadors els aconsellava tornar a casa i seguir el protocol mèdic.

Amb la xifra, fa una setmana, de 35 morts per coronavirus a la Unió Europea i països veïns, la presidenta Ursula von der Leyen va presentar un equip de cinc comissaris que coordinaran la resposta d’emergències davant aquesta alarma sanitària mundial, alhora que negava qualsevol relació amb la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa