El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Congrés insta Moncloa a combatre el “negacionisme” de la violència de gènere
  • CA

El Congrés ha debatut aquest dimarts una proposició no de llei del PSOE que insta el govern espanyol a combatre els discursos “masclistes i negacionistes” de la violència de gènere i a seguir impulsant el Pacte d’Estat contra la violència de gènere. El text remarca que la violència contra les dones és la manifestació “més cruel” de la desigualtat i les relacions de poder dels homes sobre les dones. “En l’actualitat ens trobem en un moment crucial en la lluita contra la violència contra les dones perquè per primera vegada existeix un discurs en les institucions que nega la pròpia existència de la violència de gènere”, afegeixen. En aquest sentit, la proposició afirma que hi ha representants públic que neguen aquesta violència i que els que defensen aquesta posició “pretenen invisibilitzar les seves víctimes i les terribles circumstàncies en les que desenvolupen les seves vides”.

El PSOE, Unides Podem, ERC, JxCat, el PNB, Bildu i Més País, ja han avançat que votaran a favor de la proposta. El debat s’ha centrat en un creuament de retrets de la majoria de partits contra Vox, que nega que la violència “tingui gènere”. La proposició remarca que el discurs negacionista té un impacte directe en les víctimes perquè “incrementa la por, la culpa i la vergonya” que les dones víctimes pateixen. “Qüestionar l’existència de la violència provoca que moltes tinguin por de ser cregudes i dificulta que moltes d’elles puguin donar el primer pas per sortir del cercle de la violència”, remarca el text. La proposta, que es votarà demà, relata que des del 2003, la data a partir de la qual es recullen de manera oficial dades de violència de gènere, s’han assassinat “més de 1.044 i 3 menors”. A més, detalla la proposició, segons una macroenquesta del 2015 el 10,3% de les dones d’Espanya han patit violència física per part de la seva parella o ex parella i el 8,1% violència sexual.

El debat, però, s’ha convertit en un creuament de retrets entre la majoria de formacions contra Vox. La diputada de la formació d’ultradreta Macarena Olona ha afirmat durant la seva intervenció que “la violència no té gènere” i que el seu grup no acceptarà que “es criminalitzi l’home”. “No acceptem les seves lleis ideològiques i totalitàries, aquest odi patològic a l’home”, ha afirmat. La diputada d’ERC, Pilar Valluguera, ha assegurat sentir “vergonya” per aquest discurs i ha afirmat que Vox “ha portat a aquesta cambra el feixisme”. “El combatrem, no en tinc cap dubte”, ha dit. En aquest sentit, ha afegit que amb aquest tipus de declaracions que només “demostren que no coneixen la realitat que hi ha al carrer” estan “posant en perill les vides de les dones”. En el mateix sentit, s’ha pronunciat el diputat del PNB Joseba Aguirretxea. “Als que neguen els drets humans se’ls combat, com als feixistes i els totalitaristes. Vostès estan en una altra galàxia política”, els ha etzibat. El diputat de JxCat, Jaume Alonso Cuevillas també ha anunciat el seu suport a la proposició i més, ha dit, després del discurs de Vox. Malgrat això, ha criticat que sigui el propi PSOE qui insti al govern que conforma a aplicar-ho. La diputada d’Unides Podem Maria del Mar Garcia també ha assegurat que la violència masclista no té res a veure amb l’ADN sinó amb la desigualtat estructural. “I qui nega això, torna a assassinar-les”, ha afegit. Des de Bildu, Mertxe Aizpurua ha acusat l’ultradreta “d’aixecar debats sobre temes que ja conquerits i que van costar tant”. “Si no posem paret, tornarem a dècades enrere”, ha insistit. En aquest sentit, ha comparat els negacionistes de la violència de gènere amb els negacionistes del canvi climàtic o els de l’holocaust. El diputat del BNG Néstor Rego ha animat a combatre el discurs de l’odi i a “defensar els drets de tots”. En el mateix sentit, la diputada de Més País Inés Sabanes ha afirmat que “no podem consentir que s’articuli el discurs de l’odi sobre els nostres drets”.

Des del PP han defensat que la violència no té ideologia però “sí que té gènere”. Per això, ha dit la diputada Margarita Prohens ha dit que als populars no els trobaran en el “partidisme” perquè “és un tema d’estat”. En aquest sentit, la formació ha presentat diverses esmenes per ser “més exigents” amb la proposta. Entre elles, l’elaboració d’un estudi sobre el perfil del maltractador, un calendari per implantar mesures del pacte d’estat contra la violència o un pla contra la violència rural. El PP, a més, ha demanat un canvi en el redactat per substituir el negacionisme per “rebutjar que es negui la violència de gènere”. També Cs ha presentat esmenes a la proposta. La diputada Sara Giménez ha dit que calia anar un pas més enllà “en la lluita contra la violència de gènere”. El PSOE, però, ja ha anunciat que no n’acceptarà cap.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa