El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Comuns temen que JxCAT faci “volar pels aires” la mesa de diàleg
  • CA

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha exigit aquest dilluns al president de la Generalitat, Quim Torra, que “comparteixi amb En Comú Podem l’estratègia que vol dur a la mesa de diàleg” entre governs i ha expressat els temors a què JxCAT faci “volar pels aires” una iniciativa treballada “entre tots”. Mena ha dit que Torra ha demostrat que “JxCAT no té intenció de liderar la taula”. Torra ha declarat que ningú pot pretendre que es parli de Rodalies amb el govern espanyol a la mesa de diàleg, “com si fos contradictori abordar el conflicte polític, a la vegada que també sobre el que se’ns deu en diners i en inversions milionàries que tenen un impacte en la vida quotidiana dels ciutadans i les ciutadanes”, ha replicat Mena.

D’aquest manera els Comuns arrenquen la setmana posant el focus sobre la gestió que Torra fa de la mesa de diàleg. La setmana passada el Govern ja va anunciar que tornaria a convocar els partits i entitats independentistes, però fora de focus mediàtic. Davant d’aquest escenari opac, els Comuns reclamen saber i envien un missatge a ERC: “Volem saber també si és només Torra que es nega a parlar d’això [rodalies] o si és una estratègia compartida per ERC. Si no és d’aquesta manera emplacem també a ERC a què es desmarqui i a treballar una estratègia conjunta”. 

El portaveu dels Comuns ha subratllat també que a la mesa de diàleg s’hi ha de “parlar de tot” i en aquest sentit ha donat suport a les declaracions del portaveu al Congrés d’Unidas Podemos, Jaume Asens, que en una entrevista ha apostat per fer un referèndum en els propers deu anys: “Sempre hem defensat que Catalunya pugui decidir el seu futur, una proposta que vam fer és que sigui la mesa de diàleg la que fixi què ha de votar la ciutadania”.

Que ningú faci renúncies

Mena també ha defensat que “ningú ha de fer renúncies sobre el que proposaria” en aquesta mesa, però tampoc “ningú ha de tenir línies vermelles sobre el que es plantejarà” per “explorar els consensos que hi ha avui a Catalunya i com podem solucionar el conflicte sense deixar ningú fora, perquè ningú no se senti representat per aquest acord”. En aquest sentit, Mena creu que cal integrar temes com Rodalies al diàleg perquè “la manca d’inversions i el dèficit estructural formen part de la confrontació política que vivim”.

El portaveu de Catalunya en Comú també ha vist bé la proposta d’una reforma del Codi Penal que es faci el més aviat possible perquè se’n puguin beneficiar els presos polítics, però també per beneficiar el dret a manifestació a l’Estat. A banda, Mena ha criticat la darrera proposició de Vox que pretén, ha dit, “criminalitzar el plurilingüisme” i ha proposat treballar per “blindar” tant la “plurinacionalitat” com el “plurilingüisme” de l’Estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa