El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els comuns exigeixen al Govern “cooperació” per gestionar la crisi sanitària
  • CA

La presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, ha reclamat aquest dimarts al Govern que passi de la “confrontació intel·ligent” a la “cooperació intel·ligent” amb la gestió de la salut a Catalunya. Durant el debat general sobre la situació sanitària, Albiach ha apel·lat al consens i la cooperació entre experts, administracions i partits per impulsar un pacte nacional per la salut pública. Albiach ha dit que cal posar la salut per davant de les diferències i discrepàncies. La portaveu adjunta dels comuns, Marta Ribas, ha dit que el sistema sanitari no s’ha de reconstruir sinó transformar. Ha apuntat que ha de ser “diferent”, amb un CatSalut que governi, amb garanties d’equitat i participació “real” dels professionals i la ciutadania.

La líder dels comuns al Parlament ha lamentat que el sistema sanitari estigués “afeblit” fruit de les retallades patides per anteriors governs liderats per CDC. Ha criticat que ERC no hagi “revertit” i “capgirat” les retallades” i que no estigui atenent els professionals de la salut que estan en vaga.

Albiach ha apostat per augmentar el pressupost en salut, blindar per llei les retallades en salut, reforçar l’atenció primària, garantir la dignitat dels professionals que cuiden, treballar la prevenció, tenir més recursos i transformar el model.

Per la seva banda, la diputada Marta Ribas ha constatat que al principi de la pandèmia el Govern va aportar molts recursos per reforçar els hospitals i que ara amb la primària “saturada” no s’està aportant majors recursos. “Volem que l’atenció primària, faci de primària”, ha reclamat.

En aquest sentit ha advertit al Govern que construir nous hospitals “no és eficient per resoldre la crisi” i ho ha vist com una mesura electoralista. “La crisi de la covid-19 ha de ser l’oportunitat per resoldre altres problemes que ja patia el sistema”, ha manifestat.

Ribas ha coincidit amb Albiach que cal més “cooperació” entre forces polítiques, administracions i professionals. Una cooperació que, al seu entendre, hauria de servir per “dissenyar un millor sistema sanitari”. “Ens cal abordar els problema a l’engròs i no un a un. Transformar el sistema per donar una resposta a la crisi i per la resta d’anys”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa