El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els comissaris territorials destapen el parany de De los Cobos
  • CA

El parany. Així es pot definir el pla operatiu que s’havia acordat entre les tres policies per afrontar el Primer d’Octubre. Ho avalen els homes del cos al territori, els veterans cap de les regions policials que han declarat aquest matí a la vista del judici contra la cúpula d’Interior a l’Audiència Nacional. 

 

Cinc tòtems del cos han explicat la seva experiència al Tribunal durant les primeres hores del referèndum que acrediten que la Guàrdia Civil i el CNP tenien altres plans que no pas socórrer als Mossos per impedir al referèndum. Els aleshores cap de la regió Pirineus Occidental, Ramon Calsina; el cap de Terres de l’Ebre, Josep Estela; el cap de Girona, José Milán; el cap de Ponent, Xavier Monclús i el cap de la Regió Central, Sergi Pla, han passat per l’estrada per explicar com els hi van aixecar la camisa esperant que es compliria el dispositiu de “col·laboració”

 

Tots han explicat, amb més o menys detall, el mateix relat. Les instruccions que la Prefectura d’Interior els va donar en la reunió del 29 de setembre al complex Egara eren de “neutralitat”. En el mateix sentit, les pautes d’actuació per a la policia durant el Primer d’Octubre eren clares: pla dels binomis i si calia reforç d’ordre públic s’havia de demanar al Centre de Coordinació per disposar d’unitats d’intervenció del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil.  Era l’acord que els va explicar la mà dreta del Major Josep Lluís Trapero, el comissari Ferran Lòpez, que havia acordat el dispositiu amb el coordinador policial de l’Estat contra l’1-O, el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos. 

Els cinc comissaris han assegurat, amb diversos verbs -“estripar”, trencar”, “extingir”…- que aquest operatiu no va existir. “A les 9 i cinc del matí, la Guàrdia Civil ja actuava a Soses (Segrià), no m’ho podia creure, allò era un caos”, ha comentat Monclús. “Ningú no em donava explicacions al CECOR”, ha assegurat.  El comissari Estela, en la mateixa línia, ha recordat que a La Ràpita també van començar a actuar a les 9 del matí sense cap requeriment previ. “Vaig demanar explicacions”, ha recordat Estela sense gaire èxit pel que ha relatat

 

En el mateix marc, s’ha expressat el cap de la regió de Girona, quan ja es va ensumar alguna cosa en “sorprendre’s” pel fet que la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia van declinar assistir al centre de comandament regional com si feien en altres ocasions. El comissari Pla també ha emfatitzat que tot i la feinada de distribució de recursos a 2/4 de 10 del matí, “tres equips de la Guàrdia Civil ja havien actuat en tres col·legis sense que ningú els hi hagués demanat”. 

La conclusió dels comissaris territorials és que malgrat que oficialment el pla pactat s’esberlés després de la reunió amb el coordinador Diego López de los Cobos, la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Mercedes Armas, i el Major del cos, Josep Lluís Trapero, el matí del Primer d’Octubre, per part de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia no hi havia cap intenció de complir-lo. 

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa