El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ciuró descarta que es reformi el delicte de sedició: “Creuen que ja s’han despentinat prou amb els indults”
  • CA

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha descartat aquest dijous que el govern espanyol acabi tirant endavant la reforma del delicte de sedició. En una entrevista a La 2 i Ràdio 4, ha assegurat que “es pensen que amb els indults ja s’han despentinat prou i ja no poden anar més enllà d’aquí“. Segons la consellera, la Moncloa veu aquests indults com una cosa “fantàstica” que en realitat “s’hauria d’haver concedit fa molt de temps” i que ha acabat sent “conseqüència de les actuacions a Europa”. “No veurem la reforma del delicte de sedició, jo no soc gaire optimista”, ha reconegut.

De totes maneres, Ciuró ha descartat que la reforma d’aquest delicte fos l’alternativa a una llei d’amnistia. Preguntada per si aquesta reforma podria permetre que el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, tornés a Catalunya, la consellera ha insistit que “no es tracta de solucionar el problema personal de Puigdemont, sinó de resoldre la situació en la què es troben milers de persones”, ha assenyalat. És per això que ha assegurat que l’única possibilitat és aprovar una llei d’amnistia.

Carles Puigdemont i “Caça Major”

D’altra banda, ha recomanat a Puigdemont que no entri a l’Estat espanyol perquè hi hauria “qualsevol pretext” per detenir-lo i passaria “molt de temps” abans que una resolució li donés la raó per la seva immunitat. Ciuró ha fet un joc de paraules amb el segon cognom de Puigdemont, Casamajó, assegurant que per a l’Estat és “Caça Major“. Amb tot, ha esperat que tant ell com la resta de persones a l’exili puguin tornar quan abans millor i que aquest sigui un dels objectius de la taula de diàleg amb l’Estat.

Situació a les presons

Davant l’augment de suïcidis a les presons catalanes, Ciuró ha reconegut que els centres penitenciaris “fa temps que no són d’interès” i que no reben l’atenció que mereixerien. No obstant, ha assenyalat el codi penal com un dels principals culpables de la mala situació dels presos als centres. Considera que la llei és “massa punitiva”. “Potser la noia de 19 anys que es va suïcidar hauria d’haver estat en un centre de règim semi-obert“, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa