Les CCAA gestionaran totalment la Fase 3

Els presidents autonòmics podran decidir quins dels seus territoris superen la fase i entren ja a la “nova normalitat”

El decret de pròrroga de l’estat d’alarma que el govern espanyol ha enviat aquest dimarts al Congrés –i que es debatrà dimecres- estableix que les comunitats autònomes gestionaran directament la Fase 3 de la desescalada, tal com havia anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Segons el document, els presidents autonòmics seran les autoritats competents “amb caràcter exclusiu” per a “l’adopció, supressió, modulació i execució de les mesures corresponents en exercici de les seves competències”, tret de les vinculades a la llibertat de circulació que excedeixin els seus territoris.

Mentre no estiguin en aquesta Fase 3, “el govern espanyol podrà acordar conjuntament amb cada comunitat autònoma la modificació, ampliació o restricció de les unitats d’actuació i les limitacions respecte a la llibertat de circulació”. “En cas d’acord, aquestes mesures seran aplicades per qui ostenti la presidència de la comunitat autònoma com a representant ordinari de l’estat al territori”. Un cop s’assoleixi la Fase 3 els presidents de les CCAA ja tindran competència exclusiva per decidir quins territoris deixen de tenir mesures restrictives i entren ja a la “nova normalitat”.

Via lliure a l’obertura d’aules

El decret també estableix que a partir de l’aprovació i publicació al BOE les administracions educatives competents podran disposar la flexibilització de les mesures de contenció i la represa de les activitats presencials a l’àmbit educatiu no universitari i de la formació. Això serà sempre que les unitats territorials es trobin a la Fase 2 o posterior. En tot cas durant aquest període les activitats educatives es poden mantenir a distància i online “sempre que resulti possible”.

Nou comentari