Catalunya rebrà la setmana que ve un nou lliurament dels ‘papers de Salamanca’

Inclou documentació privada amb un volum de 25.602 imatges digitals

El Departament de Cultura rebrà la setmana que ve el setè lliurament de la documentació confiscada a Catalunya l’any 1939 dels anomenats ‘papers de Salamanca’. Aquest lliurament és exclusivament de documentació privada i es compon de 26 fons documentals (8 d’entitats i associacions, 9 de particulars i empreses, i 10 de partits i sindicats) i 68 agrupacions documentals de menor entitat que en total es corresponen a un volum de 25.602 imatges digitals. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ho ha qualificat com “un acte de justícia aconseguit amb l’esforç i la perseverança de moltes persones i entitats. Arriba tard i encara ens falta camí per recórrer, però som més a prop de restituir la història nacional, civil i humana del nostre país”.

Es tracta de documentació de persones físiques i jurídiques, algunes de les quals ja havien rebut transferències anteriors, com ara la Confederació Nacional del Treball (CNT), la Unió General de Treballadors (UGT), l’Associació d’Amics de la Unió Soviètica de Catalunya (AUS), el Socors Roig Internacional (SRI) de Catalunya, la Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA) de Catalunya, la Companyia de Jesús, Antoni Aymat Mareca o el conseller de Sanitat (1931-1932) del Govern de la Generalitat, Josep Jové i Sarroca. 

Així mateix, inclou nous receptors com organitzacions professionals o sindicats i cooperatives d’arreu del país: l’Associació de Professionals de Faquins Bastaixos del Peix, la Societat d’Obrers Calderers en Coure de Barcelona, el Sindicat Agrícola de Balaguer, el Sindicat Agrícola de San Carles de la Ràpita (Montsià), el Sindicat Únic Agrícola Cooperatiu de la Portella (Segrià), el Sindicat de Pagesos Unió Agrària de Llardecans (Segrià) , el Comitè local de Reus de l’Aliança Obrera, l’Associació d’Operaris Pintors i el Sindicat d’Obrers Forners de Terrassa, la Cooperativa de Tintorers de Robes Usades de Reus, la Societat de Picapedrers de Tarragona o la Cooperativa Popular Lleidatana.

Comentaris

    Ricard 01/04/2021 1:02 pm
    La humiliació de Castella a Catalunya continua, i a càmera lenta.
    jm 01/04/2021 11:43 am
    quina cara que tenen...els del estat espanyol..PP o PSOE...

Nou comentari