El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La carta que Puigdemont mai va enviar a Trapero i que la Guàrdia Civil va ‘reinterpretar’
  • CA
El mail que Puigdemont va dirigir a la seva secretària amb l'esborrany de la carta

El mail que Puigdemont va dirigir a la seva secretària amb l’esborrany de la carta Quico Sallés

Un “et vaig dir” per un “vaig dir”. Un canvi menut, però clau per interpretar una carta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, volia enviar al Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, després de la seva imputació i que la Guàrdia Civil va més que interpretar, sobreinterpretar. De fet, quan el cap de la instrucció, el tinent coronel de la Unitat de Policia Judicial de Catalunya de l’institut armat, Daniel Baena, la va llegir al judici contra la cúpula d’interior es va ‘equivocar’ en la traducció. Un fet que les defenses van destacar tot i que ningú no trobava aquesta carta al sumari.

El Món ha tingut accés al mail i a la carta. Consten en l’informe elaborat pels dos principals instructors de la Guàrdia Civil contra el procés, Baena, i el seu secretari, el comandant Lòpez, van elaborar en una peça separada contra l’expresident. En aquesta part del sumari al Tribunal Suprem  hi consta l’anàl·lisi del compte de correu de Puigdemont hostatjat al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació. Un informe on només hi ha cinc mails destacats per part dels anal·listes de la Guàrdia Civil.

L'esborrany de la carta de Puigdemont a Trapero que Baena va llegir de manera sui generis

L’esborrany de la carta de Puigdemont a Trapero que Baena va llegir de manera sui generis Quico Sallés

L’esborrany de la carta que Puigdemont volia remetre a Trapero el 20 d’octubre Quico Sallés

Un d’aquests correus, destacat en la investigació, és un mail de la tarda del 20 d’octubre de 2017 de Puigdemont enviat a la seva secretària Anna Maria Gutiérrez Vila on hi adjunta un esborrany d’una carta. L’afer del mail  és concloent: “Preparar una carta meva a l’intendent Trapero”.Curiós és que hi consta intendent i no Major. Una errada clamorosa que no quadra amb la tesi de la connivència del cap dels Mossos amb l’estratègia del Govern. En el mail si adjunta un document titulat com arxiu “Enblanc 12.docx”.

Aquest document és l’esborrany d’aquesta carta. Una missiva que el mateix Baena va gosar a llegir en la sala de vista durant l’interrogatori del Fiscal aquest dilluns. Una lectura que la magistrada va aturar perquè el document no el trobaven a la causa. Baena va llegir la carta directament del català tot afirmant que s’hi deia “en una reunió començo per dir-te el que ET vaig dir en una reunió a porta tancada”. La tesi de l’anàl·lisi d’intel·ligència xels instructors els feia concloure que Trapero s’havia reunit a porta tancada amb el president on li havia traslladat les seves felicitacions.

Però la realitat és una altra i així ho va certificar la lletrada del Major, Olga Tubau. L’advocada en uns minuts es va fer amb la carta. Durant el seu interrogatori va fer esmenar el tinent coronel  fent-li admetre que no hi deia “ET vaig dir” sinó “com vaig dir”. Un supòsit que va comportar que el mateix instructor reconegués que no tenia cap certesa que la “reunió a porta tancada” que esmentava la carta hagués estat entre Trapero i Puigdemont.

En conclusió, que una de les proves de càrrec de les dues estrelles de la instrucció es va desfer. Baena i el comandanet van relatar, un amb més vehemència que l’altra,  a l’Audiència Nacional l’anàl·lisi dels seus atestats i informes policials a través de la documental aportada i la seva interpretació orientada a embolicar Trapero amb la cúpula del Govern en una estranya connivència per fer la independència.

Unes explicacions que van desvirtuar les defenses, no només per la carta. Al capdavall, eren unes interpretacions tan creatives que el comandant, després de vantar-se de ser un agent d’intel·ligència forjat a Euskadi, va admetre que la relació entre Trapero i el procés que explicaven eren un pla “totalment teòric”. Hores abans va gosar dir que el Major “assessorava al Govern tot i que Trapero no n’era conscient”. Tot per un mail on Puigdemont li encomana a la seva secretària : “Anna enllesteix aquesta carta i porta-me-la a signar per després fer-la a mans de l’intendent Trapetro”(sic). Ningú dels instructors va certificar que ni tan sols la carta arribés a Trapero.

L'anàl·lisi d'intel·ligència de la Guàrdia Civil sobre el mail

L’anàl·lisi d’intel·ligència de la Guàrdia Civil sobre el mail Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa