Carrizosa acusa el Govern de “fer amb el castellà el que Franco va fer amb el català”

El president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha elevat el nivell de la seva crítica aquest dimecres fins al punt de comparar l’acció del Govern amb la de la dictadura franquista. El líder dels liberals estava criticant el suport de la Generalitat al català i la defensa de la immersió lingüística a les escoles, quan ha anat més enllà i ha acusat el president, Pere Aragonès, i el seu executiu de “voler fer amb el castellà el mateix que Franco va fer amb el català”. “Pretenen extirpar Espanya del cor dels catalans”, ha afegit, davant la sorpresa de la majoria de diputats presents a la sessió de control al Govern del ple del Parlament.

I és que per a Carrizosa, el Govern, el president i el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, tenen el castellà “com una llengua estranya fruit de la imposició, malgrat ser la llengua materna de més de quatre milions de catalans”. “No els agrada la Catalunya real, la bilingüe, els hi fa por. Per això la volen canviar amb enginyeria social“, ha etzibat Carrizosa a la seva pregunta al president, tot concloent que el seu grup “no permetrà, per dignitat, que es converteixi tants catalans en estrangers a la seva pròpia terra”.

En la seva resposta, Aragonès ha acusat Cs de voler “dividir la societat catalana per motius partidistes” des que va néixer. “No se’n sortiran. A Catalunya no hi ha un problema lingüístic, a les aules no hi ha un problema lingüístic”, ha dit el president, que ha mantingut que ell i el seu Govern “seguiran defensant el model d’escola catalana” i l’enfortiment del català i del seu ús social.

Cambray no passarà “cap tipus de responsabilitat” a les escoles

Al seu torn, el conseller d’Educació ha garantit que el Govern no passarà “cap tipus de responsabilitat” a les escoles després de la sentència del Tribunal Suprem que confirma el 25% en castellà. En el marc de la sessió de control al ple del Parlament, el conseller ha defensat que l’aprenentatge de la llengua “no va de percentatges sinó de pedagogia” i ha reivindicat la immersió lingüística com un “model d’èxit, cohesió social i igualtat d’oportunitats”.

“Davant les amenaces, més democràcia”, ha respost dirigint-se al portaveu de Vox, Joan Garriga, que l’ha avisat que si continua igual el portarà als tribunals. Segons Cambray, el Parlament és una cambra de representació política i no un tribunal “com a Vox li agradaria”. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també ha intervingut per fer una crida a no deixar-se arrossegar per la “conflictivitat” sobre la llengua “atiada” per alguns sectors i que sovint, segons ha dit Garriga, es veu al Parlament.

Comentaris

  Ricard Desembre 01, 2021 | 16:24
  Quina pudor.
   Gonzalo Desembre 01, 2021 | 16:58
   Pues lávate, so guarro.
    Ricard Desembre 01, 2021 | 20:42
    Més pudor.
  Josep Desembre 01, 2021 | 17:54
  doncs a tu , carroñosa, que et lliguin a un pal a prop d'un mur i el cap de l'escamot brami: carregui, apuntin, fooooooooooc. com feia franco ....
  carlos el facha Desembre 01, 2021 | 18:33
  El fasc'sta carrichoza, sap molt bé de que parla, com a franquista que és. Dit això, també sap que per molt bé que intenti vendre la moto, aquesta és una falsedat. Carlos saps molt bé que la llengua catalana, està en perill, que tots els fasc'stas us la voleu carregar, un dels objectius fundacionals de ciudadanos
  Ningú l'obliga a inscriure's "Carles" al registre Civil, solament això ja desqualifica aquesta mala persona Desembre 01, 2021 | 18:49
  Aquest individu és una mala persona, va viure el franquisme de nen, si no se'n va assabentar de què s'esdevenia al seu voltant, els seus pròxims li han pogut explicar perfectament què va significar el franquisme per a la llengua pròpia de Catalunya. Jo que tinc una edat similar a la d'aquest individu, vaig haver d'estudiar el català en la semiclandestinitat el 1974 unes hores en dissabte, fora de l'horari lectiu i tot perquè hi havia un mestre i alumnes voluntaris sense poder-ho acreditar de forma acadèmica. En català solament varen deixar publicar el diari Avui a partir del 1976 ( el franquisme no podia veure ni en pintura, el periodisme democràtic i menys en català ); als anys 60 aparegueren revistes infantils com Cavall Fort o l'Infantil perquè es publicaven (únicament per subscripció) sota l'empara de bisbats catòlics i el franquisme no s'hi podia ficar tant directament; el 1977 vaig anar a traduir-me el nom al català al registre Civil amb mon pare, car jo era menor d'edat i la llei fins aleshores no permetia inscriure nounats i sol·licitants de la "nacionalitat" espanyola amb noms que no fossin en espanyol o castellà; altres fets demostrables que no vaig viure directament, multes per parlar català en llocs públics, prohibició d'editar llibres en català; obligatorietat de l'espanyol escrit i oral, en actes públics de tota mena... to això en el propi país. Intentar atribuir totes les misèries que l'ocupació espanyola va fer -i fa contra els catalans- als catalans respecte a la llengua dels espanyols, tot canviant els papers és d'una misèria humana que no té nom. Aquesta mesquinesa populista i ultra d'intentar capgirar els rols de l'ocupat pel de l'ocupant, denota la poca consistència dels propis espanyolistes i deixa molt malament i amb el cul enlaire als renegats botiflers.
   Carles no carlos Desembre 02, 2021 | 12:56
   el carlos és diu carlos. l'ús del català per part del fasc'sta de ciudadanos, només és per interessos partidistes, i per desprestigiar la llengua catalana
  Lluc Desembre 01, 2021 | 18:56
  Qualsevol persona que es consideri demòcrata no pot permetre la infàmia d'aquest xovinista espanyol.
  Anna Desembre 01, 2021 | 19:11
  És un insult per a tots els catalans que varen patir represàlia per ésser usuaris de la llengua catalana, entre els quals periodistes i directors de publicacions en la nostra llengua. Els espanyolistes que no han abandonat mai el franquisme somort, ara i adés intenten fer-nos creure que el franquisme no fou el que realment va ésser. Els temps posarà al seu lloc miserables com aquest individu, però, els catalans hauríem de respondre millor les agressions d'aquesta gent, això sí, sempre respondre'ls de forma pacífica i no violenta. Amb tot la millor resposta és accelerar i fer efectiva la independència, som-hi !
  Delfí Artós Desembre 01, 2021 | 20:16
  La roïnesa populista, xovinista i ultra de capgirar el capteniment de l'ocupant i intentar endossar-lo a l'ocupat, denota la manca d'arguments i la inconsistència del relat unionista espanyol. Els que resten més mal parats i amb el cul enlaire son als renegats botiflers, que tothora remen cap a Espanya.
  Narcís Garolera Desembre 02, 2021 | 12:27
  A en Gaudi també el va tancar a la presó en Franco? Els catalans han enviat cap castellanoparlant al psiquiàtric, com va fer la policia franquista amb en Jordi Carbonell, pq els parlava en català?
  @Ningú l'obliga .... adoctrinament de 1r de nacionalisme catalanet Desembre 03, 2021 | 00:12
  Uns contraexemples: 1. Edicions 62, com el seu nom indica fundada el 1962, durant els anys 60 treu a la venda en català les historietes d'Axtèrix el gal. 2. El dimarts 27 d'octubre del 1964 a les 17:02 de la tarda es va poder veure el primer programa en català que va produir Televisió Espanyola a Barcelona. Es tractava de l'emissió de La ferida lluminosa, de Josep Maria de Segarra. 3. La Diputació de Lleida dota una càtedra de Llengua Catalana al 1.967. // Dels premis literaris en llengua catalana creats al franquisme ni en parlem per falta d'espai.

Nou comentari