El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La cacera de bruixes del 155 contra els Mossos: 122 agents investigats per Afers Interns
  • CA

Aquest dimecres, el veterà portaveu d’Interior de Ciutadans, Matias Alonso, va acusar al conseller del ram, Miquel Buch, de portar a terme una “autèntica caçera de bruixes” contra els Mossos de les unitats d’ordre públic. Era un retret contra “la més gran auditoria interna” que Interior havia obert a la policia catalana. Tot per aclarir les actuacions de la Brigada Mòbil i les Àrees de Recursos Operatius arran dels operatius per les protestes de la sentència del procés. En tota, Buch ha avançat que, de moment, hi havien obertes 33 causes, entre les que maneguen la Divisió d’Afers Interns i la Divisió d’Avaulació i Serveis dels Mossos.

 

Ara bé, fonts d’Interior asseguren a El Món, que “la veritable caçera de bruixes es va fer amb l’aplicació de l’article 155”. En concret, quan el comandament polític dels Mossos va quedar sota la mà de José Antoni Puigserver, en tant que secretari general tècnic del Ministeri de l’Interior. En els set mesos que va estar al càrrec, i com a director general de la Policia de facto- es van obrir 122 processos d’Informació Reservada de la poderosa, i temuda, Divisió d’Afers Interns. Una divisió que depèn directament de la Direcció General de la Policia.

 

Tots els expedients es van obrir per investigar el comportament d’efectius del cos durant el referèndum del Primer d’Octubre. Aquest expedients, però, no es van tancar fins mesos després que s’incorporés el conseller Buch i el seu equip a la prefectura del departament d’Interior. Les mateixes fonts insisteixen que es van tancar sense cap sanció disciplinària i amb tota la rigorositat que demanda una investigació personal d’aquest tipus.

 

Ara bé, tot i que les Informacions es van tancar, fonts d’Interior apunten que la Fiscalia les hauria lliurat a l’Audiència Nacional per incorporar-lo al sumari obert contra la prefectura dels Mossos i d’Interior durant el referèndum del Primer d’Octubre o bé, en alguna altra causa, que el ministeri Públic voldria obrir per una suposada “inactivitat policial” i “desobediència” d’alguns agents de la policia catalana durant la jornada.

 

Paral·lelament, a les Informacions Reservades, Interior té comptabilitzades 87 causes judicials obertes contra membres del cos per la seva “pressumpta col·laboració amb el referèndum”. Totes obertes durant l’aplicació del 155. Cada cas té una mare i es troba en un moment processal diferent. Si bé fa tres setmanes, la causa oberta l’Audiència de Lleida contra els caps dels Mossos responsables de l’operatiu de l’1-O va quedar arxivada, Interior no té coneixement encara de si la fiscalia la va recórrer. Altres sumaris com l’obert al jutjat de Cornellà o Manresa i en altres jutjats continuen somorts a diferents ritmes i processos.  En qualsevol cas, Interior recorda que “si hi ha hagut una caçera de bruixes al departament ha estat durant els set mesos que l’Estat va portar el comandament del cos”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa