El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Buch justifica la Crida Nacional per superar “el cinc pelat del 21-D”
  • CA

 

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat aquest dimecres que el nou subjecte polític impulsat per Carles Puigdemont, Quim Torra i Jordi Sànchez, la Crida Nacional per la República, pretén recuperar “l’esperit ciutadà de defensar les urnes i la democràcia“. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Buch ha reconegut que l’independentisme va aprovar a les eleccions del 21-D amb “un cinc pelat” -en referència a la majoria absoluta actual al Parlament de 70 diputats- i ha afirmat que aquest subjecte ha de servir per eixamplar la base i sumar noves majories. Preguntat per si la Crida Nacional es pot considerar un moviment transversal quan la CUP i ERC ja han anunciat que no s’hi sumaran, el conseller ha demanat “deixar de banda debats ideològics“.

 

 

Marlaska i l’amenaça terrorista

Busch ha insistit en la necessitat de reunir-se amb el seu homòleg espanyol, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per abordar la situació d’amenaça terrorista, que el conseller ha recordat que ara mateix l’alerta se situa a nivell 4 de 5. “Jo vull pensar que Marlaska no trigarà massa a donar-me hora”. 

 

Agressió a Jordi Borràs

El conseller ha assegurat que el jutge ja té l’informe dels Mossos d’Esquadra sobre l’agressió que el periodista d’El Món, Jordi Borràs, va patir aquest dilluns a Barcelona per part d’un policia espanyol de paisà. L’individu va reconèixer Borràs, se li va apropar, li va dir ‘Viva España’ i ‘Viva Franco’, li va propinar cops de puny i li va trencar el nas. “Aquest cas va ser investigat en menys de 24 hores”, ha afirmat Buch, que ha insistit que quan hi ha un fet d’aquest tipus, “en cas que hi hagi indicis de penal, s’envia un informe a la justícia”. El conseller també ha posat com a exemple l’agressió feixista de Lledoners, en què un home que arrencava llaços grocs va agredir un home que el gravava.

Presumpte canal de comunicació paral·lel de l’1-O

Buch també ha assegurat que indagarà si la policia espanyola va utilitzar un canal de comunicació paral·lel durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre: “No tenia notícia i és un tema que investigarem”. Ha considerat que qui hauria de donar explicacions sobre aquest assumpte és el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos i l’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido, com a responsables del dispositiu policial espanyol: “Seria bo per esclarir qualsevol dubte que sortissin i donessin les explicacions pertinents”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa