Bosch troba “convenient” que hi hagi un mediador, però avisa que l’Estat el rebutja

Tot i axí el conseller diu que el govern espanyol no l'accepta

El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha considerat aquest dimecres “convenient, útil i oportú” que hi hagi un mediador internacional en la taula de negociació entre governs, però ha recordat que el govern espanyol no l’accepta.

En declaracions als passadissos del Parlament, ha advertit que els mateixos mediadors internacionals expliquen que les dues parts han d’acceptar aquesta figura perquè pugui exercir com a tal, per la qual cosa “el problema no el té la part catalana”.

“La part espanyola, del govern espanyol, diu que no accepten la mediació internacional, que no en volen sentir res de relators”, ha destacat Bosch, que ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que es comprometi a encetar el diàleg per resoldre el conflicte polític.

“Li tornem a demanar que deixi de posar excuses, de demorar l’assumpte i s’assegui a la taula per parlar del conflicte polític”, ha recalcat el conseller.

També ha negat que amb la “modestíssima” aportació de 150.000 euros que la Generalitat va fer el 2019 a l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans de l’ONU puguin influir en les seves decisions.

Després que ‘El Mundo’ hagi publicat que el Govern va pagar aquesta quantitat a la comissió de l’ONU que va demanar la llibertat immediata de l’exvicepresident Oriol Junqueras, el president d’Òmnium Jordi Cuixart i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, Bosch creu que interpretar que hagin pogut influir amb aquesta aportació “és no tenir ni idea de com funcionen els organismes internacionals o fer una interpretació malèvola”.

Segons el conseller, més de 80 països del món col·laboren amb la comissió amb un total de 143 milions d’euros, i mentre Catalunya ho va fer amb 150.000 euros, l’Estat va aportar 1,5 milions d’euros, “deu vegades més que Catalunya”.

Nou comentari