El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Betfair permet apostar per un referèndum d’independència català el 2019
  • CA

 

La casa d’apostes Betfair no només permet apostar per tota mena de competicions esportives, sinó que convida els usuaris a competir en política. Entre les deu principals apostes que es poden fer en matèria de política europea, tres tenen a veure amb l’Estat espanyol. Per les recompenses que s’ofereixen, la que Betfair veu més probable és que Pedro Sánchez no aconsegueixi acabar l’any 2019 mantenint la cadira a la Moncloa, i paga 6 euros per euro apostat si un altre president ocupa el seu lloc en els propers mesos a través d’unes eleccions al Congrés. I és que el líder del PSOE afrontarà aquest 2019 la prova dels pressupostos de l’Estat, a hores d’ara sense tenir majoria. A dia d’avui, ni ERC ni el PDeCAT, necessaris per contrarestar el bloc de la dreta de PP i Cs, no veuen factible a donar-hi suport, tenint en compte la situació de repressió política i l’absència de gestos de l’executiu espanyol envers el dret d’autodeterminació. Si l’independentisme no hi dóna suport i la dreta s’alia per a una moció de censura, la pressió podria empènyer el cap de l’executiu espanyol a convocar les eleccions el 2019. De moment, però, es descarta un super-diumenge el 26 de maig coincidint amb les municipals i les europees, i les autonòmiques en alguns territoris.

 

La segona aposta que proposa és si Catalunya celebrarà un referèndum d’independència el 2019, i paga 9 euros per euro apostat. Tot i que la casa d’apostes doni importància a aquesta possibilitat, en cap cas hi ha cap porta oberta a hores d’ara. Però el factor del judici contra els presos polítics i la sentència probablement condemnatòria, que durà el cas directament als tribunals europeus, sumat a la reacció que pugui tenir la societat catalana, el Govern i el Parlament, podrien provocar una acceleració del conflicte polític i acabar forçant algun gest per part d’Espanya.

 

El rei Felip VI i el president espanyol, Pedro Sánchez
El rei Felip VI i el president espanyol, Pedro Sánchez | ACN

 

En canvi, Betfair obre una aposta que considera molt improbable que els jugadors puguin guanyar, que Espanya voti per sortir de la UE, un Brexit a l’espanyola. En aquest cas, si algú se la juga i guanyés, aconseguiria 71 euros per euro apostat. Precisament sobre la voluntat d’abandonar la UE hi ha la possibilitat d’apostar per qualsevol país, en aquest cas, amb la data límit del 2025. I el país que més números té, segons la quota d’aposta, és Itàlia, seguida de Grècia, França i la República Txeca. El país més estable en la seva relació amb la UE, segons el valor de les apostes, és Luxemburg.

 

Continuant amb les apostes polítiques, Betfair considera probable que el grec Yanis Varoufakis, que es presenta amb una candidatura alemanya, aconsegueixi un escó al Parlament europeu, i paga 4 euros per euro apostat. I l’aposta més baixa que es pot fer, que el Partit Popular europeu obtingui una majoria molt clara a l’Europarlament. Només es guanyen 1,14 euros per euro apostat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa