El Món
Batussa entre l’advocat d’un dels acusats pel 17A i el president del tribunal

El judici del 17A ha començat aquest matí amb esbroncada. Només en el primer torn de paraula, el lletrat de l’acusat Driss Aukabir, Luis Álvarez Collado, ha elevat protesta al Tribunal perquè seien rere la Fiscalia. L’advocat ha advertit al president de la Sala Penal, Félix Guevara, que renunciaria a la defensa del seu client si no es canviava la localització, seure davant dels testimonis, i un endoll per l’ordinador. El jutge ha accedit però al costat de la fiscalia, cosa que al lletrat no li ha semblat correcte i ha anunciat que abandonava la sala. El president magistrat li ha prohibit abandonar la sala amb un “ja està bé” i un “aquí ningú se’n va”. 

Per altra banda, el jutge no ha permès en cap cas fer qüestions prèvies a les parts. Segons ha argüit en els procediments sumaris no hi ha qüestions prèvies -tot i que normalment s’accepten- i ha fet callar les parts que fins i tot demanaven incorporar prova. El magistrat ha anat per feina i ha començat la declaració d’un dels acusats Houli Chemlal. Aquest acusat de pertinença a organització terrorista, tinença d’explosius i estralls ha mostrat el seu “penediment” i ha recordat al Tribunal que “fins i tot, ha declarat voluntàriament”. La Sala, durant la seva declaració, ha visionat els vídeos que consten al sumari on hi surt l’acusat fabricant pressumptament explosius. 

La Fiscal del cas, Ana Noé, ha reclamat el visionat de vídeos i la declaració en instrucció en entendre que hi ha “contradiccions” en els diferents relats dels implicats. De fet, la Fiscal només ha buscat la seva ratificació. Fins i tot, en el propi relat del primer acusat Mohamed Houli. L’interrogatori de la seva advocada, Maria Carmen González,  ha anat enfocat a mostrar el seu “penediment” que Houli ha qualificat de “sincer”. Ha estat una declaració entrebancada amb diverses preguntes considerades impertinents pel president del Tribunal. 

 

El segon a declarar ha estat Driss Aukabir que no ha contestat al fiscal Miguel Ángel Carballo. A preguntes del seu advocat, Aukabir, del qui es va utilitzar la documentació per llogar les furgonetes, ha explicat que la seva vida consistia en “vendre o consumir droga” o “anar de meuques” o de “festa”. També ha relatat que els Mossos el “van agredir” en el moment de la detenció i que li van requisar els Mossos. Aukabir ha assegurat que “no és ni creient” i que “no coneixia l’imam Abdelbaky Es Satty”. En canvi, del seu germà sí que n’ha dit que insistia en què “anés a la mesquita” i que “pregués”.  “No tenia cap xilava”, ha afegit. També ha negat que anés a Alcanar. Ha admès que va anar al Marroc però lluny d’anar a “adoctrinar-se” va anar-hi per una “discussió amb la parella”. Va tornar el 13 d’agost perquè l’avisaven que el posarien en recerca i captura. “Si ho arribo a saber no torno del Marroc”, ha subratllat.  Aukabir ha insistit que ha col·laborat amb la policia en tot moment i que va “quedar commocionat” per l’atemptat. En el seu relat, ha emfatitzat que no tenia cap relació amb Younes Abouyaaqoub. Aukabir ha concretat al Tribunal que va cedir els seus documents per llogar una furgoneta al seu germà perquè havien de fer una mudança. 

El tercer en declarar ha estat Said Ben Iazza que tampoc ha respost a les acusacions. Respecte a l’acusació que els va cedir documentació per una furgoneta isotèrmica -que tenia una botiga- perquè volien transportar “productes de neteja” . No van tenir cap indici del que volien fer els membres de la cèl·lula gihadista. 

Driss Aukabir, en el moment de la seva declaració

Driss Aukabir, en el moment de la seva declaració Quico Sallés

 

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: un talp a novembre 10, 2020 | 11:28
    un talp novembre 10, 2020 | 11:28
    Pq un judici? Que els executin ja!

Nou comentari

Comparteix