El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Baralla al govern espanyol per la proposició de la llei d’igualtat de tracte
  • CA

Unides Podem s’abstindrà en la votació de l’admissió a tràmit de la llei d’igualtat de tracte i no discriminació impulsada del PSOE, coneguda com a llei Zerolo. La formació lila considera que els socialistes han actuat “de manera deslleial” i, per això, no donaran suport a la iniciativa que han registrat els socialistes “de forma unilateral”. El fet que la iniciativa hagi estat del grup socialista mitjançant una proposició de llei i no s’hagi impulsat conjuntament i “de forma consensuada” des del govern espanyol, via projecte de llei, s’ha llegit com una manera d’entorpir la llei trans i la llei LGTBI en la qual treballa el Ministeri d’Igualtat, pilotat per la formació lila. La tramitació de la iniciativa del PSOE s’aprovarà igualment. “Es desvirtua el fons i la forma del pacte de coalició que contempla tres lleis antidiscriminació”, ha defensat el diputat d’Unides Podem Ismael Cortés en el debat d’aquest dimarts a la tarda. Fonts de la formació lila remarquen que no voten en contra per “evidenciar un cop més la voluntat d’arribar a acords amb relació al paquet legislatiu antidiscriminatori complet”, que és el que recull l’acord de coalició.

Cortés ha insistit que es van assabentar per les xarxes socials del fet que el PSOE registrava la iniciativa i ha considerat que cal treballar conjuntament perquè la norma dels socialistes encara és “massa tímida”. “Què els ha mogut a actuar de forma deslleial amb Unides Podem presentant la llei de manera unilateral?”, ha preguntat.

Reaccions a les “baralles internes”

Diversos grups han criticat que els socis de coalició hagin dut les seves “baralles internes” al Congrés amb un debat d’una qüestió com la discriminació. Així ho ha expressat la diputada d’EH Bildu Bel Pozueta. El diputat del PNB Andoni Agirretxea ha lamentat que “no és seriós” i ha opinat que podrien haver portat un projecte de llei. El diputat de Més País Íñigo Errejón ha dit que PSOE i Unides Podem no poden utilitzar la cambra baixa “per posar-se el dit a l’ull”. “Ampliar drets no va mai en detriment de ningú”, ha dit, i ha reclamat que “no es posin a competir els avenços en drets”.

La diputada d’ERC Maria Carvalho ha avisat el PSOE que aprovar aquesta norma no pot impedir la llei trans i la llei LGTBI. “Necessitem les tres lleis”, ha dit. ERC hi donarà suport així com Més País i PNB. EH Bildu s’abstindrà.

Per la seva banda, la diputada de Cs Sara Giménez ha donat suport a la iniciativa antidiscriminació. El PP s’abstindrà i també ha criticat que la iniciativa “neixi d’una lluita del govern”. Vox s’hi ha oposat amb una argumentació que nega que hi hagi discriminació.

La llei Zerolo és una norma integral que inclou la discriminació per sexe, origen racial o ètnic, discapacitat, edat, religió, orientació o identitat sexual, malaltia i situació socioeconòmica. La diputada socialista Beatriz Carrillo ha defensat que és un “potent instrument contra la lluita per la discriminació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa