Banco de Madrid: l’operació Catalunya a Andorra pot sortir cara a l’Estat

El SEPBLAC assegura que la filial espanyola de la Banca Privada d'Andorra no va blanquejar diners

El Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (Sepblac), l’organisme d’intel·ligència financera de l’Estat espanyol de l’entramat del Banc d’Espanya, ha conclòs que el Banco de Madrid, la filial espanyola de la Banca Privada d’Andorra no va blanquejar diners. Una resolució, publicada pel diari El Mundo, que arriba sis anys després de la seva intervenció i liquidació. Una maniobra de l’Estat de l’any 2015 que s’enmmarca dins de la trama andorrana de l’Operació Catalunya davant la negativa de l’entitat a donar dades de la família Pujol Ferrusola i d’altres líders independentistes a través de la suposada policia patriòtica organitzada contra el Procés amb Jorge Fernández Díaz a la cúpula d’Interior, però la pràctica un dels principals sospitosos de l’operació és l’inspector Celestino Barroso, agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola a Andorra que va començar les pressions a l’equip de direccó del BPA. Un agent amb immunitat diplomàtica que no pot ser interrogat perquè caps dels successius governa espanyols el protegeixen. De fet, una organització que s’ha descrit en la instrucció arran de l’espionatge a Luis Bárcenas, extresorer del PP, en el marc de l’operació Kitchen.

Aquesta decisió del SEPBLAC sobre el Banco de Madrid, a qui van acusar del blanqueig de capitals provinents de fons irregulars i il·lícits, descarta qualsevol reclamació penal ni cap sanció administrativa contra els responsables del Banc. El novembre de l’any passat, els germans Higini i Ramón Cierco responsables de l’entitat van presentar una demanda de responsabilitat patrimonial contra el Banc d’Espanya de 250 milions d’euros pels danys i perjudicis causats amb la intervenció. Ara amb aquest informe final, els hi donen la raó.

L’informe, segons informa el Mundo, assegura que l’entitat no va cometre “cap fet punible objecte d’infraccions greus” ni que hi hagués cap motiu per sospitar que portava a terme operacions de blanqueig. És a dir, l’informe conclou que no s’hi han pogut detectar riscs superiors als que són habituals del sector, tot i que s’hi pogués constatar algun d’estrany o anòmal, l’entitat feia controls que qualifica de “reals i seriosos”. De fet, el jutjat d’Instrucció 38 de Madrid, el 7 de febrer de 2019, i posteriorment l’Audiència de Madrid -el juliol de 2019-, va sentenciar en la mateixa línia en arxivar la querella contra els dirigents de l’entitat basada en l’acusació de muntar una estructura financera per blanquejar capitals. La justícia va dictaminar aleshores que després de 4 anys d’una instrucció exhaustiva no hi havia una sola prova.

En aquesta línia, els germans Cierco van denunciar davant la justícia andorrana les pressions de la policia patriòtica. De fet, el comissari jubilat i processat per diversos casos, José Manuel Villarejo, és un dels testimonis claus del cas que abona aquesta tesi de membres de la policia espanyola que pressionaven per tal que donessin informació confidencial dels seus clients. Una operació de xantatge contra l’entitat on hi van participar destacats membres de l’anomenada policia patriòtica, com Marcelino Martín Blas o Eugenio Pino o en Bonifacio Díaz. El xantatge va ser directe, informació per alimentar l’operació Catalunya a canvi de garantir que el Banc d’Espanya no actués contra el Banco de Madrid. “Es van carregar un banc per anar contra el Procés!”, comenta desacomplexadament un dels integrants d’aquesta unitat policial en conversa amb El Món.

La posició dels germans Cierco i del Banc a cedir al xantatge va provocar la intervenció el març de 2015 de la Financial Crimes Enforcement Network (Xarxa de Lluita contra els Delictes Financers), l’anomenat FinCEN, del Departament del Tresor dels EUA. En definitiva, la policia patriòtica va enredar aquesta entitat amb informació que després es demostraria falsa que va dictar una resolució clau per a la intervenció del Banc. Posteriorment el SEPBLAC va alertar al Banc d’Espanya d’aquestes pressumptes irregularitats i va tirar pel dret amb la intervenció, tot i la solvència de l’entitat. La història va anar a pitjor amb l’entrada en concurs de creditors del banc i la seva posterior liquidació. Sis anys després aquest informe dona força a la tesi dels Cierco i la seva demanda de responsabilitat patrimonial agafa força. El nyap de la intervenció podria costar a l’Estat 250 milions d’euros. I tot, per un pantallasso d’un suposat compte dels Pujol que va servir per fer esclatar un dels escàndols més importants de la política catalana dels darrers anys.

La demanda dels Cierco però no és l’única derivada que pot fer mal a l’Estat. L’entitat de juristes Drets i l’Institut de Drets Humans d’Andorra van propiciar una investigació judicial a Andorra, on s’inclou l’expresident espanyol, Mariano Rajoy, on se’ls acusa de l’enviament d’informació “falsa” al FinCEN perquè emetés una nota en contra de BPA, la qual va precipitar la seva intervenció i liquidació per part del govern andorrà.

Comentaris

  ton c. 10/09/2021 11:56 am
  una mes de la marca espanya ja es habitual oi sr.Margallo
  Josep 10/09/2021 11:56 am
  Una altra maniobra destralera i estrambòtica de la policia patriòtica que si tot va bé, posarà una vegada més en ridícul a l'estat espanyol i els seus acòlits. Fins i tot als esmentats a l'article.
  A l'aguait 10/09/2021 12:16 pm
  És automàtic : a on fiquen la seva "pezuña" fan merder, es potegen els cabals públics, fan el ridícul, etc. etc.......
   Anònim 10/09/2021 7:12 pm
   Company: "pesuna" (amb cagarret sobre la "n"), en català es diu "peülla" o "unglot". Salutacions !
  Si hagués passat dins l'estat espanyol hauria quedat en no res. 10/09/2021 12:32 pm
  No em digueu que s'han carregat un banc (una vegada més) només per mal a determinades persones! que estrany venint de Ñòrdor. Però encara que resulti ser així, els culpables, si estan ben embolicats amb la rojiguarda, no tindran cap càstig, ni presó, ni embargaments de patrimoni, ni res de res, (tenen sort de no ser catalans), segur que la "justícia" ja ho arreglarà, i aquí no haurà passat res.
  Raül 10/09/2021 12:47 pm
  Màfia
  Jou 10/09/2021 1:02 pm
  Estat Mafiós i criminal, algú farà res?
  GAVANENC 10/09/2021 1:37 pm
  Ja els está bé...Que paguin i que fotin a la garjola tots els mentiders de les clavegueres ñolas.....
   Ramon Rovira 10/09/2021 6:50 pm
   Si. Però pagarem nosaltres.
  Tenim memòria 10/09/2021 1:46 pm
  Per a l'estat espanyol contra la independència els hi val tot. No és cap novetat, però recordar-ho ajuda a omplir-los la "motxilla" de merda. Els polítics espanyols, i botiflers, sempre ho intenten amagar, però, Perez Rubalcaba ( 1951 / 2019 ) l'any 2018 ja els ho va advertir : "El Estado [espanyol] pagará el coste de quitar de en medio a Puigdemont". No cal afegir-hi res més o sí, la justícia lawfare, la fiscalia de "confiança afinadora", vaixells "Piolins", tacito faena, espionatge, atestats prospectius, xantatge d'Aena... tot fa part del mateix paquet, intentar desactivar, dividir, desanimar, diluir, anihilar... l'independentisme. La millor resposta que els li podem oferir a l'estat espanyol : demà manifestar-nos per la independència, seguir la lluita i posar-los més complicat que ens espiïn telèfons, e-mails, agendes etc
  Ricard 10/09/2021 2:02 pm
  L'estat andorrà, negligent en la defensa dels seus bancs, no ha dubtat a aliniar-se un cop més amb els enemics dels catalans.
  Es van atrevir amb tot per a fotre'ns. El mal és que ens van guanyar 10/09/2021 2:15 pm
  Són uns malparits mafiosos. Sí van fer caure un banc andorrà o sigui d'un altre estat per tal de fer mal a Catalunya. Quee ho paguin amb presó. Mentre feien això hi va haver crec que 17 morts de cop, suicidis, atacs de cor... de gent del Pp que sabien massa coses de les malifetes del seu partit. Ningú les investigarà? No van fer cap autòpsia
  Català 10/09/2021 4:04 pm
  Tant se'ls en fot. Com que ho pagaran els pencaires.......
   Resposta al català 10/09/2021 5:47 pm
   Això ho dius tu, som al segle XXI i com a mínim eles poders espanyols no poden fer servir mètodes que utilitzaven als segles XVIII, XIX i XX i que van patir els nostres avantpassats, solament per ells ja val la pena de continuar posar Espanya a la vista del món i que cada estat, inclosa la Unió Europea, en digui la seva. La Unió Europea també té un límit, si els despropòsits espanyols que fins ara s'ha hagut d'empassar la UE es fan un bola molt gran, els hi hauran de tocar els crostó i alhora es posaran encara en més evidència. Mentre si molts de catalans ho volem, entre tots farem efectiva la independència.
  Govern d'andorra mafia Mora 10/09/2021 5:17 pm
  El govern andorra es mafios, es Mora, es corrupte, es contrabandista. Va enfonsar el millor banc andoŕrà pef wue era de catalans no mafiosos com el cap de govern, un bandido que caldria 1ue el Govern català declarés delinquent comú
  Octubrista 10/09/2021 7:04 pm
  250 milions no és gran cosa pels "hidalgos" si els va ajudar a conservar la mamella catalana. 250 milions d'euros és el que ens foten cada 5 dies, 10 hores, 21 minuts i 26 segons
  joansjosepsiases 10/09/2021 7:30 pm
  Com era lo de Rubalcaba? l'estat pagarà el que hagi de pagar...i segueixen, sinó que és l'article del NYT sobre la trama russa del procés?
  1714 10/09/2021 10:21 pm
  Els bancs d,andorra han perdut el client català i de rebot l,español (que no eren pocs). Ara els bancs búlgars es freguen les mans. Un bon interès, sense despeses i confidencialitat.

Nou comentari